Vrijeme sjetve za jaru grahoricu je od polovine februara pa do polovine marta i to od trenutka kada može da se uđe u parcelu. Sije se na dubinu četiri do šest centimetra i gusto na međuredni razmak od 14 - 16 cm. Poslije sjetve obavezno povaljati zemljište.
Grahorica je značajna krmna biljka koja se treba naći u planu sjetve svakog ozbiljnog poljoprivrednog proizvođača, a naročito stočara. Koristi se za proizvodnju i dobijanje zelene krme koja se troši u svježem stanju, zatim kao sijeno ili silaža, a na kraju i njeno sjeme može se koristiti i kao komponenta u krmnim smješama.
Kako pojašnjava Miloš Nikoletić, stručnjak za ratarstvo, grahorica se sve više upotrebljava kao visokovrijedno zelenišno đubrivo pošto daje veliku količinu zelene mase, a dobro razvijen korjenov sistem popravlja zemljište jer živi u simbiozi sa bakterijama (Rhisibium species) pa obogaćuju tlo azotom. Grahorica je dobar predusjev za većinu ratrskih biljaka.
Može se sijati kao čist usjev, ali najčešće u smješi sa žitaricama koje služi kao potporanj jer je stabljika ovog krmnog bilja sklona polijeganju. Zbog te sklonosti, grahorica se sijje u smješi sa raži, zobi, ječmom ili pšenicom koji su potpora.
Korijen je vretenast i prodire duboko u zemljište. Stablo je visoko oko 50 cm pa i više, lako poliježe. Plod je mahuna, sjemenke su okrugle.
Najviše joj odgovaraju slabo kisela tla. Može doći na parcelu poslije mnogih biljaka. Najbolje je osnovnu obradu uraditi u jesen, a predsjetvenu obradu neposredno pred sjetvu. Sjetvena norma je od 100 - 120kg/ha sjemena i 30 - 40 kg/ha zobi, ječma, raži ili pšenice. Košenje se obavlja kada se grahorica dobro razvije, a žitarice još ne očvrsnu.
Lucerka: Sa manjom sjetvenom normom do visokih i stabilnih prinosa
Za proizvodnju silaže, Nikoletić naglašava, nabolji je trenutak kada ima puno obrazovanih mahuna, a potporni usjev još nije procvjetao. Prva stiže smješa grahorice i raži, a posljednja smješa grahorice i zobi.
Vrijeme sjetve za jaru grahoricu je od polovine februara pa do polovine marta i to od trenutka kada može da se uđe u parcelu. Sije se na dubinu četiri do šest centimetra i gusto na međuredni razmak od 14 - 16 cm. Poslije sjetve obavezno povaljati zemljište. Grahorica se brzo razvija i prosto guši korov tako da se herbicidi u borbi protiv korova i ne koriste ili vrlo rijetko.
Količina hraniva koju treba dodati za postizanje prosječnih prinosa je 50 kg/ha azota, fosfora od 80 - 100 kg/ha i oko 120-130 kg/ha kalija. Zbog ranog napuštanja parcele i ostavljanja zemljišta obogaćenog azotom, preporučuje se da ako je moguće navodnjavanje, treba uraditi postrnu sjetvu, na primjer silažnog kukuruza ili neke druge žitarice.
Daje u prosječnoj godini 40 - 50 tona po hektaru zelene mase ili šest do sedam tona sijena po hektaru što je visok prinos i velika količina zelene mase ili sijena i baš zato, zbog tih prinosa, obogaćivanja zemljišta azotom i ranog napuštanja parcele i stvaranja mogućnosti za postrnu sjetvu, potrebno je sijati na svakom poljoprivrednom gazdinstvu, koje se bavi stočarskom proizvodnjom i koje želi doći do kvalitetne i cijenovno povoljne stočne hrane.
Tagovi
Autorica