Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 17.05.2024. 09:00

Dvije bolesti dominiraju strnim žitima, tretmane obaviti što prije

Visoke temperature od momenta sjetve strnih žita, topla zima te nastavak dnevnih temperatura iznad prosječnih vrijednosti u ovoj godini, uslovilo je brže proticanje razvojnih faza i brži ulazak u završni period vegetacije

Foto: Maja C. Celić (ilustracija)
  • 92
  • 13
  • 0

Širom BiH ratari očekuju dobru godinu kada je riječ o pšenici. Tamo gdje su obavljeni tretmani usjevi su u dobrom stanju. Strna žita se nalaze u različitim fenofazama razvoja, od kraja cvjetanja do faze mliječne zrelosti kod pšenice ili kraja mliječne zrelosti kod ječma (BBCH 69 – 77). Na ovako širok raspon razvojnih faza uticao je u najvećoj mjeri rok sjetve.

Visoke temperature od momenta sjetve strnih žita, topla zima te nastavak dnevnih temperatura iznad prosječnih vrijednosti u ovoj godini, uslovilo je brže proticanje razvojnih faza i brži ulazak u završni period vegetacije strnih žita u ovoj godini.

"Izmjenom kišnog vremena i visokih temperatura u prethodnom periodu, došlo je do jače pojave bolesti lista na strnim žitima među kojima dominira smeđa pjegavost lista pšenice, Septoria tritici, i ramularijska pjegavost, Ramularia collo – cygni, na ječmu", navodi Iskra Arapović, savjetodavac u PSSRS

Pretpostavka je, dodaje, da će uslovi biti idealni za razvoj fuzarijske paleži klasova, Fusarium spp. Za ranije sorte i raniju sjetvu, tretmani fungicidima su već trebali biti obavljeni krajem klasanja početkom cvjetanja.

"Za kasnije sorte i kasnije rokove sjetve, preporuka je da se tretmani obavezno i što prije obave, ukoliko to već nije učinjeno", napominje Arapović. 

Ista situacija je i sa neblagovremenom primjenom insekticida. Na usjevima na kojima ovaj vid zaštite nije primjenjen u velikoj mjeri se primjećuje prisustvo lisnih uši, Aphididae, žitne stjenice, Eurygaster maura, i žitne pijavice, Lema melanopus. Shodno tome, kako kaže, neophodno je djelovati u skladu sa datom situacijom i obaviti primjenu insekticida.


Tagovi

Strna žita Stanje usjeva Zaštita žita Bolesi na žitima Pjegavost lista pšenice Palež listova


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.