Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Uljarice i žitarice
  • 28.12.2021. 18:00

Da li će poskupiti žitarice i uljarice - pšenica opet 300 eura za tonu?

Vremenske prilike, omikron i drugi faktori diktiraju ponudu i potražnju na svjetskom tržištu.

Foto: Depositphotos/volodymyrshtun
  • 136
  • 29
  • 0

Poslednjih mjeseci na tržištu žitarica je veoma turbuletno. Cijena krušne je pala, dok je cijena durum pšenice rasla, da bi se krajem godine desio i novi rast.

Mnogo je faktora koji utiču na poskupljenje, a prvenstveni je strah od slabog roda u Južnoj Americi zbog meteorološke pojave El Nina, ruskog i argentinskog, ali i mogućeg ukrajinskog ograničenja izvoza. Tu je i neizvjesnost žetve u Brazilu i Australiji te općenito problema u snabdijevanju zbog pandemije virusa Covid-19 i svih njegovih sojeva. 

Tona pšenice opet blizu 300€/t

Na evropskom je tržištu prije praznika došlo do povećanja cijene pšenice pa je tako tona koštala 290,25 evra, navodi Agrarheute. Riječ je o povećanju od 17 evra po toni za samo deset dana, a slični su trendovi zabilježeni u Rusiji i SAD-u. Na pariškoj burzi ona danas kotira 296 €/t

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Pored porasta cijene pšenice te ograničenja izvozne kvote, u Rusiji je viša izvozna taksa koja sada iznosi 94,90 dolara po toni. Ondje su ozimi usjevi za sada u dobrom stanju te se proizvođači nadaju velikim prinosima. Iz Ukrajine pak stiže obavještenje da će doći do ograničenja za izvoz krušne pšenice.

Trenutna žetva ove žitarice u Argentini procjenjuje se na rekordnu vrijednost od 21,5 miliona tona. Novitet na svjetskom tržištu je da se Alžir pojavio kao kupac 690.000 tona pšenice sa područja Njemačke, Crnog mora, Baltika i Argentine.

Kiša u Južnoj, a suša u Sjevernoj Americi

Rastu i cijene uljarica i kukuruza. Vremenska prognoza koja predviđa kišu za južni Brazil, Paragvaj i Argentinu u narednim sedmicama, izazvala je zabrinutost oko žetve kukuruza i soje. Uznemirenost, ali zbog suše, vlada i u regijama SAD-a, poznatima po ratarskom uzgoju. 

Kina je najavila da će u narednoj godini zadržati površine pod žitaricama i proširiti proizvodnju soje i drugih uljarica. Za njih je primarni cilj osigurati efikasnu opskrbu stanovništva mesom, ribom i povrćem 2022. godine.

Osim potražnje za pšenicom, raste uvoz ječma iz Evrope, posebno Francuske. To dovodi do poskupljenja, jer zbog ograničenog uvoza kukuruza iz Ukrajine evropski proizvođači traže ovu žitaricu. Cijena stočnog je u Hamburgu 23. decembra bila 263 evra po toni. Na francuskom veleprodajnom tržištu tada se prodavao za 265 €/t, što je povećanje od 20 evra.

U kakvom su stanju ozimi usjevi u Evropi?

Sve dok traje pandemija Covid-19 biće poremećaja na svjetskom tržištu hrane i vladati velika zabrinutost da se osigura snabdijevanje bez zastoja. Novi soj Omikron se brzo širi i uzrokuje probleme s logistikom kada je u pitanju kontinuitet opskrbe hranom.


Tagovi

Uljarice Žitarice Tržište Cijene Cijena pšenice Burza Pandemija Omikron


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.