Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 19.01.2024. 18:00

Cijene žitarica i uljarica u padu na evropskim berzama

Pad eura obilježio je ovosedmične cijene. Egipat je kupio 60.000 t evropske pšenice. U Argentini dobri uslovi za sjetvu soje.

Foto: Depositphoto/hiv360
  • 126
  • 11
  • 0

Za poljoprivrednike koji žele prodati žitarice ni ove sedmice ne stižu ohrabrujuće vijesti sa berzi. Euro je u padu prema dolaru i ispod nivoa i 1,09, što je najniži nivo u više od mjesec dana. To je dovelo do najnižih cijena od početka kampanje za mnoge žitarice.

CIjene rastu preko Atlantika

Na pariškom Matifu se trgovalo pšenicom po 216,75 eura/t. Za tonu kukuruza je trebalo izdvojiti 186 eura, dok je uljana repica koštala 435 eura/t.

Prikaz stanja cijena pšenice.

Situacija je nešto drugačija na čikaškom CBoT-u gdje su cijene u blagom rastu. Pšenica je prodavana po 198 eura/t,a kukuruz po 160,87 eura/t. Cijena soje je bila 410,37 eura/t.

U Aregentini pod sojom 17,3 miliona hektara

Evropa je prodala 60.000 t pšenice Egiptu čiji je tender naviše dobila ruska pšenice. Na američkom tržištu soja je zabilježila blagi rast čime je prekinut višesedmični pad.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Prikaz stanja cijena kukuruza.

Operateri i dalje ostaju na oprezu u pogledu prinosa žetve u Brazilu i stanja usjeva u Argentini nakon završetka sjetve. Prema berzi u Buenos Airesu sada je zasijano više od 96 posto površina. Očekuje se da će ove sezone ukupna površina pod sojom biti 17,3 miliona hektara.


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.