Najvažnije je odrediti optimalno vrijeme berbe i pripremiti kombajn.
Berba kukuruza u klipu i za zrno je pred samim vratima. U zavisnosti od veličine parcele možemo je obaviti ručno ili pomoću namjenskih kombajna.
Ručna berba je naporna i zahtijeva da se rukama svaki klip odvoji od stabljike. To možemo uraditi tako što odvajamo obučen klip ili prethodno odvojimo ovojne listove.
Podešavanje kombajna često znači rješavanje nepredviđenih problema, ali što se bolje pripremimo to ćemo imati manje zastoja na polju.
Kako pripremiti berač kukuruza i na šta obratiti pažnju prije berbe?
Tako ćemo izbjeći osipanje klipa, lom zrna i kvarove koji mogu umanjiti prinos i rezultate.
Kako bi bila što rentabilnija, potrebno je odrediti optimalno vrijeme berbe. Iskusni vrlo dobro znaju kada to učiniti, no oni koji iza sebe nemaju puno berbi, treba reći da na prelazu iz voštane u punu zrelost nastupa tehnološka kada zrno dobiva na čvrstini, sjajno je, ima karakterističnu boju, a stabljika sa listovima je uglavnom suha.
Suviše rani i suviše kasni termini nose sa sobom određene rizike. Nedozrela zrna imaju veći sadržaj vlage, teže se odvajaju, dolazi do njihovog gnječenja, teže se čuvaju. Voštana zrelost je poželjna u slučaju pripremanja silaže.
Kod kasne berbe klipovi su izloženi napadu ptica i drugih štetočina, pojavi bolesti i mikotoksina, prilikom kombajniranja dolazi do krunjenja klipa.
Postoje razne metode da odredimo zrelost, a najstarija je vizualni pregled. Kod zrelog kukuruza svila je sasušena i smeđa. Na klipu prstima otvorimo listove i pogledamo kako izgledaju zrna. Kada vidimo da je dobilo karakterističnu boju, da je površina sjajna i čvrsta to je znak zrelosti.
Površinu zrna možemo zaparati noktom. Prisustvo mliječne tečnosti nam govori da zrno još nije spremno za berbu.
Gornja granica za berbu je zrno sa sadržajem vlage između 30 i 35 posto. Ovakve klipove ili zrna je potrebno dosušiti kako bi vlaga pala na 15 posto kod ranih hibrida. Kod kasnijih sadržaj vlage može biti nešto veći.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica