Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šampinjona
  • 08.07.2019. 07:30

Zaštita šampinjona od bolesti i insekata

Uslovi u kojima se šampinjoni uzgajaju (povećana relativna vlažnost, umjerena osvjetljenost i temperatura) dovode do razvoja fitopatogenih gljiva, bakterija i virusa koji u pojedinim slučajevima ugrožavaju cijelu proizvodnju. Pravilno odnjegovan kompost - kvalitetno izvršena pasterizacija i pakovanje predstavljaju prvi korak u uzgoju šampinjona.

Zaštita šampinjona od bolesti i insekata
Foto: Depositphotos/coconat
  • 1.436
  • 29
  • 0

S obzirom na to da se proizvodnja šampinjona odvija na istom mjestu od berbe do berbe (ne postoji mogućnost plodoreda) svaka infekcija koja se javi u gajilištu uvećava infekcijski potencijal i veća je mogućnost propadanja proizvodnje.

Uslovi u kojima se šampinjoni uzgajaju (povećana relativna vlažnost, umjerena osvjetljenost i temperatura) dovode do razvoja fitopatogenih gljiva, bakterija i virusa koji u pojedinim slučajevima ugrožavaju cijelu proizvodnju. Pravilno odnjegovan kompost - kvalitetno izvršena pasterizacija i pakovanje predstavljaju prvi korak u uzgoju šampinjona.

Vlažna trulež - najopasnije oboljenje šampinjona

Vlažna trulež predstavlja najopasnije oboljenje šampinjona. Inficira mlade gljive koje se deformiraju i procesom hiperplazije nastaju tumoraste tvorevine koje su prekrivene micelijom i sporama gljive. Odrasle pečurke poprimaju nepravilan loptast oblik sklerodermalnog porijekla. Boja im se mijenja u crvenomrku sa pojavom eksudata neprijatnog mirisa koji dodatno privlači mušice. Izvori zaraze mogu biti u neadekvatno pripremljenom kompostu, prostorijama i alatima koji se koriste, ostacima od prethodnog branja i insektima koji su vrlo često jedni od prenosilaca, pojašnjava diplomirani inžinjer Ružica Đukić, iz Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe. Ova gljiva ne podnosi temperaturu preko 55°C i baznu sredinu. Mjere zaštite su: dezinfekcija prostorija, dezinfekcija alata i odstranjivanje zaraženih šampinjona.

Suha trulež jednako opasna kao i vlažna 

Suha trulež jednako je opasno oboljenje kao i vlažna trulež. Na zaraženim plodonosnim tijelima se uočavaju tamnomrke pjege nepravilnog difuznog oboda sa konidijama. Gljiva je aktivna na temperaturi više od 25°C. Skrivene zaraze često mogu biti potencijalni izvor inokuluma. Konidije se prenose vazušnom strujom, beračima i vodom za zalivanje. Neke grinje hrane se konidijama ovog patogena. Mjere zaštite su iste kao i kod prethodnog patogena.

Paučinasta plijesan. Zaražene pečurke poprimaju ružičastomrke pjege koje su praćene procesima truljenja i pojavom neprijatnog mirisa. Najčešći izvori inokuluma su ostaci prethodno obranih pečuraka i neadekvatna dezinfekcija prostora i alata. Mjere zaštite sastoje se od održavanja higijene uzgajališta, a interventna mjera je pokrivanje zaraženog mjesta papirom natopljenim etanolom i potom posipanje sa solju. Takođe se mjesto zaraze može tretirati sa krečom u prahu. 

Zelena plijesan. Pored dokazanog patogenog djelovanja na šampinjone, ova gljiva se može smatrati i kompetitorom. Naseljava organsku materiju i brzo se širi. Zaražene pečurke poprimaju mrku boju, krive se i pucaju. Pojava zelene boje na mjestu zaraze je jasan pokazatelj početka sporulacije patogena. Zelene plijesni mogu izazvati alergijske reakcije kod berača. Preporučuju se sljedeće mjere zaštite: održavanje higijene u uzgajalištu i posipanje mjesta zaraze sa solju. Pored patogenih gljiva, u proizvodnji šampinjona se susrećemo sa gljivama kompetitorima koje najčešće ispoljavaju antagonistički efekat i otežavaju proces proizvodnje. Najznačajnije od njih su: karmin plijesan gipsoza i mrka gipsoza.

Bakterijska oboljenja najčešće prozrokuju Pseudomonas vrste, od kojih su najznačajnije:

  • Pseudomonas agarici - prouzrokuje obezbojavanje pečuraka
  • Pseudomonas reactans - prouzrokuje promjenu boje neposredno poslije branja
  • Pseudomonas talaasi- pruzrokuje produkciju enteroćelijskog toksina koji dovodi do tamnjenja pečuraka 

Šampinjonske mušice 

Šampinjonske mušice su male, tamne mušice, dužine od tri do pet mm, sa dugim, tankim antenama i nogama. Poslije parenja ženka polaže 50-200 jaja, koja se izlegu za dva do tri dana. Ispiljene larve providno bijele su boje, sa glavom, koja je izrazito crna. One se potom učahure u supstrat i pojavljuju kao odrasli insekti tri dana kasnije. Na temperaturi od 24°C razmnožavaju se konstantno. Životni ciklus ove vrste traje tri do četiri sedmice. Simptomi ovakvih napada su sušenje i usporavanje rasta biljaka. U najgorem slučaju može doći do uginuća biljaka.


Tagovi

Šampinjoni Uzgoj šampinjona Vlažna trulež Suva trulež Paučinasta plijesan Zelena plijesan Šampinjonske mušice Ružica Đukić

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Jedan od načina đubrenja, samo gdje ce ici gredica i sigurno znamo da sve ide nadohvat korijena biljke, inače u pitanju je ovčije đubrivo