Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 16.05.2022. 14:00

Velika poskupljenja ambalaže – tegli, poklopaca i ostalog repromaterijala

Za jedan dan limenka je poskupjela 115 posto. U čitavom regionu postoje samo dva proizvođača staklene ambalaže

Foto: Agroklub
  • 227
  • 36
  • 0

Velika poskupljenja ambalaža – tegli, poklopaca i ostalog repromaterijala potrebnog u kompanijama koje se bave preradom i konzerviranjem voća i povrća, dovest će do rasta cijena ovih proizvoda na domaćem tržištu. Moguće da one budu više i za 50 posto.

Problem predstavlja njihova nabavka, kao i jestivo ulje koje se koristi za proizvodnju, potvrdio je Nezavisnim, Perica Tanasić, vlasnik kompanije "Tanasić" iz Dvorova, kod Bijeljine.

"Tegle i poklopci su poskupjeli više od 100 posto, ali je i problem što ih nema na tržištu. Trenutno se nekako snalazim i nabavljam ih", kazao je Tanasić, dodavši da je kupcima najavio novi cjenovnik na kojem su cijene više od 20 do 50 posto i koji će se koristiti od narednog mjeseca.

Rast cijena preko noći

Kako je naveo Stevo Filipović, direktor kompanije "Sava Semberija" poskupio je i prijevoz kao i skoro sve sirovine koje se koriste da bi napravili gotov proizvod te limenke u koje pakuju voće i povrće.

"Za jedan dan limenka je poskupjela 115 posto. Mazut je otišao sa 600 na 1.700 KM po toni, a ulje s prošlogodišnjih 1,37 na 5,17 KM. Folije, kutije i ostalo od 100 do 300 posto su otišli", ističe Filipović.

Kao problem ističe i to što u čitavom regionu postoje samo dva proizvođača staklene ambalaže. Pitanje je, navodi, kakva će situacija biti i hoće li ugovorene proizvode fabrike moći isporučiti, dodavši da će povećati cijene svojih proizvoda.

Poskupljenje bez uporišta

U kompaniji "Mladegs pak" iz Prnjavora cijene su već korigirali, ali minimalno. One će kažu biti više samo za onoliko koliko bude rastao trošak proizvodnje. Smatraju da poskupljenje sirovina nema realno uporište.

"Cijene prijevoza su porasle u skladu s cijenama goriva. Problem je i to da ono što smo čekali po 15 dana, čekamo sada po tri-četiri mjeseca, a imamo ugovore s kupcima koji te stvari ne praštaju i žele da dobiju proizvode kada su tražili. Ambalaža je također problem, ali boce sami proizvodimo", pojasnio je Mladen Pratljačić, menadžer izvoza ove kompanije.


Tagovi

Tegle Limenke Ambalaža Poskupila ambalaža Stevo Filipović Perica Tanasić Mladen Pratljačić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.