Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativna hrana
  • 18.01.2023. 15:00

Već iduće sedmice: Brašno od kućnog zrikavca koristit će se u mnogo proizvoda

Od 24. januara mnogi proizvodi na policama mogu sadržavati brašno odobreno za ljudsku ishranu. Na šta treba obratiti pažnju?

Foto: DepositphotosOlegDoroshenkoXL
  • 906
  • 152
  • 0

Hljeb, krekeri, keksi i grickalice u Evropi će od iduće sedmice, tačnije 24. januara moći da sadrže brašno od kućnog zrikavca (Acheta domesticus) s visokim sadržajem proteina, izvještava Agronotizie. To je bogat izvor proteina, čiji je sadržaj od 60 do 70 posto masnih kiselina i minerala.

Prvo odobrenje na evropskom nivou za stavljanje u promet kao hrane za ljudsku ishranu datira od 10. februara 2022. godine. Tada je kompanija Fair Insects Bv zatražila procjenu, a Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA zaključila da je konzumacija ovog insekta sigurna za upotrebu.

Više prednosti

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO smatra da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude. Njihova prednost je što se mogu uzgajati na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako recikliraju. Troše male količine vode i emituju manje stakleničkih gasova.

Još jedna prednost je što ne predstavljaju rizik za prenošenje zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.

Oprez, alergije!

Brašno od zrikavca će se moći koristiti u hljebu, krekerima, grisinama, žitnim pločicama, keksima, suhim pekarskim mješavinama (premiks), suhim proizvodima na bazi obične i punjene tjestenine, umacima, prerađenim proizvodima od krompira, jelima od mahunarki i povrća, pizzi, proizvodima od tjestenine, surutki u prahu, u proizvodima koji su zamjena za meso, supama, grickalicama, pićima, proizvodima od čokolade, orašastih plodova i sjemenki uljarica, kao i mesnim.

Može izazvati alergije kod ljudi alergičnih na ljuskare, mekušce i grinje. EFSA je precizirala da ako supstrat kojim se insekti hrane sadrži dodatne alergene, oni mogu biti prisutni u novoj hrani. Zbog toga će ona biti označena na odgovarajući način.


Tagovi

Brašno od zrikavca Alternativno brašno Insekti u ishrani Kućni zrikavac Kućni zrikavac Acheta domesticus


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

JUDINO DRVO (Cercis siliquastrum) - Naziv roda Cercis potječe od grčke riječi kerkis (čunak, drvena naprava koja je u prošlosti bila važna za rad na tkalačkom stroju).[1] Ime vrste siliqua znači ukazuje na mahunaste plodove. Na stranim jezi... Više [+]