Od 24. januara mnogi proizvodi na policama mogu sadržavati brašno odobreno za ljudsku ishranu. Na šta treba obratiti pažnju?
Hljeb, krekeri, keksi i grickalice u Evropi će od iduće sedmice, tačnije 24. januara moći da sadrže brašno od kućnog zrikavca (Acheta domesticus) s visokim sadržajem proteina, izvještava Agronotizie. To je bogat izvor proteina, čiji je sadržaj od 60 do 70 posto masnih kiselina i minerala.
Prvo odobrenje na evropskom nivou za stavljanje u promet kao hrane za ljudsku ishranu datira od 10. februara 2022. godine. Tada je kompanija Fair Insects Bv zatražila procjenu, a Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA zaključila da je konzumacija ovog insekta sigurna za upotrebu.
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO smatra da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude. Njihova prednost je što se mogu uzgajati na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako recikliraju. Troše male količine vode i emituju manje stakleničkih gasova.
Još jedna prednost je što ne predstavljaju rizik za prenošenje zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude.
Brašno od zrikavca će se moći koristiti u hljebu, krekerima, grisinama, žitnim pločicama, keksima, suhim pekarskim mješavinama (premiks), suhim proizvodima na bazi obične i punjene tjestenine, umacima, prerađenim proizvodima od krompira, jelima od mahunarki i povrća, pizzi, proizvodima od tjestenine, surutki u prahu, u proizvodima koji su zamjena za meso, supama, grickalicama, pićima, proizvodima od čokolade, orašastih plodova i sjemenki uljarica, kao i mesnim.
Može izazvati alergije kod ljudi alergičnih na ljuskare, mekušce i grinje. EFSA je precizirala da ako supstrat kojim se insekti hrane sadrži dodatne alergene, oni mogu biti prisutni u novoj hrani. Zbog toga će ona biti označena na odgovarajući način.
Tagovi
Autorica