Ličinke moraju biti izložene UV zračenju, a gotovi proizvodi koji sadrže ovaj neobični sastojak morat će biti odgovarajuće označeni
Nakon što je posljednjih godina odobreno brašno od skakavca selca, crva brašnara i kućnih cvrčaka, Bruxelles je dao zeleno svjetlo i cijelim ličinkama Tenebrio molitor (tzv. žuti crv brašnar), piše Eunews.
Odluka Evropske komisije, kažu, donesena je samo nekoliko dana nakon neuspjelog pokušaja desničarskih skupina u Evropskom parlamentu da dovedu u pitanje dodavanje žutih ličinki novoj hrani EU-a.
Međutim, u odluci postoje određeni uslovi. Ličinke, kažu, moraju biti izložene UV zračenju, a gotovi proizvodi koji sadrže ovaj neobični sastojak morat će biti odgovarajuće označeni.
Oznake proizvoda morat će upozoriti da ovaj sastojak može izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji su alergični na školjke, objavio je Farmer.
Odobrenje će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Evropske unije. Tokom sljedećih pet godina samo će francuska tvrtka Nutri'Earth smjeti stavljati na tržište ovo brašno osim ako naknadni podnositelj zahtjeva dobije odobrenje za proizvodnju takve nove hrane.
Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) utvrdila je da je UV tretirana cijela ličinka Tenebrio molitor sigurna. Odnosno, može se koristiti u kruhu i pecivima, kolačima, proizvodima od tjestenine, prerađevinama od krompira, sirevima i mliječnim proizvodima te kompotima od voća i povrća.
Evropska komisija značajno je ubrzala uključivanje jestivih insekata u evropsku prehrambenu kulturu kao alternativnih izvora proteina. Razlog je sve veća potražnja za hranom uprkos smanjenju prinosa poljoprivrednih proizvoda.
Trenutno su u fazi procjene rizike namirnice poput brašna od crne vojničke muhe (Hermetia illucens larvae) cijele, blanširane i osušene, gnijezda trutova medonosnih pčela (Apis mellifera male pupae), punog praha kućnog cvrčka (Acheta domesticus), bogato proteinima brašno od svježih ličinki brašnastog moljca (Ephestia kuehniella), proteinski prah iz ličinke malog brašnastog crva (Alphitobius diaperinus).
Tagovi
Autor