Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stvaranje zaliha
  • 14.05.2022. 15:00

U njemačkom supermarketu zabranili kupovinu ulja mlađima od 18 - morali ukinuti mjeru

Odrasli su mogli kupiti samo dvije boce. Vlast i supermarketi pokušavaju da pronađu strategije kojima bi mogli kontrolisati ponašanje kupaca

Foto: Depositphotos/8th
  • 239
  • 84
  • 0

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) indeks cijena za suncokretovo ulje je u aprilu pokazao pad. Ipak, da tržištem ove prehrambene namirnice još uvijek bijesne visoke cijene i nestašica, dokazuju njemački supermarketi koji uvode ograničenja.

Male količine suncokretovog ulja na policama navele su Lidlovu podružnicu u Schleswig-Holsteinu da ograniči prodaju samo licima koja su starija od 18 godina i to na dvije bocep o osobi. Na ovaj su način htjeli spriječiti roditelje da šalju djecu u kupovinu te namirnice, prenosi Merkur.

Inicijativa je izazvala lavinu negodovanja na društvenim mrežama, a lanac supermarketa je na kraju morao ukinuti ovu mjeru ograničavanja kupovine.

Supermarketi traže izlaz

Činjenica je da na policama njemačkih trgovina nema dovoljno jestivog ulja. Iz Lidl-a, Rewe i Aldi-ja apeluju na kupce da ne stvaraju zalihe. Vlast i supermarketi pokušavaju da pronađu strategije kojima bi mogli kontrolisati ponašanje kupaca.

Tako je Aldi na policama s jestivim uljima imao natpis da ga se kupuje samo ako je potrebno, a ne zato što to svi rade.

Nema potrebe za stvaranje zaliha (Foto: Depositphotos/emaria)

Cijene lagano padaju

Nakon enormnog rasta cijene koja je bila izazvana sukobom u Ukrajini i paničnom kupovinom došlo je do stabilizacije na ovom tržištu i laganog pada.

FEDIOL, EU udruženje industrije biljnih ulja i proteinskog brašna, je izvijestilo da je poboljšana dostupnost suncokretovog, a nakon prilagođavanja tržišta i dolaska ukrajinskih proizvoda kopnenim transportom. Sada kopnenim putem sjeme suncokreta stiže i dalje se prerađuje u EU što je smanjilo pritisak na potražnju. 

Rat je izgovor? Timmermans kritikuje širenje straha o nestašici hrane

Količine suncokretovog sjemena neće dostići one iz nekadašnjeg ukrajinskog izvoza, ali su dovoljne da se smanji pritisak na cijene. 

Trenutno su veći problemi u snabdijevanju na lokalnom nivou, jer je suncokretovo ulje lako dostupno u EU. To nam govori da nestašice na policama nekih supermarketa nisu izazvane stvarnim nedostatkom već logističkim problemima.


Tagovi

Suncokretovo ulje Cijene ulja Trgovanje uljem Sjeme suncokreta Nestašica ulja Stvaranje zaliha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.