Svako ima svoj trik, recept i način kako sačuvati povrće bogato vitaminima i mineralima za hladne zimske dane. Ako ste neodlučni onda je najbolje rješenje izmješano ukiseljeno povrće, poznatije kao turšija.
Ljeto još uvijek ne posustaje, dnevne temperature do 30 °C ne ostavljaju utisak da ulazimo u mjesec septembar. Ali svakako dobro dođe još par pravih ljetnih dana. Inezivirani radovi u polju sada su u znaku berbe, na red su došli plodovi. Dio bogatog agro repertoara od crvenih paprika roga, kupusa, karfiola, bundeva, krompira, patliđana pa raznovrsnog voća što se ne konzumira u svježem stanju, ostavlja se za zimnicu.
Svako ima svoj trik, recept i način kako sačuvati povrće bogato vitaminima i mineralima za hladne zimske dane. Spoj domaćinske ljubavi i tradicije prostora uvijek ponudi raznovrsne tegle sa ukiseljenim povrćem, ili raznovrsnim slatkim voćnim zimniciama. Sasvim sigurno već aktuelno pitanje je šta pripremiti za zimnicu, a ako ste već neodlučni onda je najbolje rješenje izmješano ukiseljeno povrće, poznatije kao turšija.
Naziv turšija potiče iz perzijskog jezika i označava mješavinu ukiseljenog raznovrsnog povrća. Koje povrće izabrati, sjeckano ili u komadima, omjer soli, šećera, začina, vode i sirćeta je proizvoljno i većinom svako ko pravi turšiju ima već provjerenu kombinaciju povrća. Međutim, ipak se mora pridržavati određenih pravila i preporuka.
Preporuka je da se za spremanje turšije ne koristi crveno zrelo svježe povrće poput paradajza ili crvene paprike zbog pojačane fermentacije u kombinaciji sa sirćetom i šećerom postaje ugnjilo sa specifičnim mirisom. Od začina, provjereno najbolje je koristiti biber u zrnu, lovorov list ili mirođiju. Kod pripreme povrća, odabira i pranja vrlo bitno je odstraniti svo ono povrće koje ima oštećenja i fleke. Ako se koristi povrće sa peteljkama, obavezno se peteljke odstranjuju. Također vrlo bitan je i odabir ambalaže, a za to je najbolje koristiti staklene providne tegle koje se prethodno isperu toplom vodom i rastvorom vode i sirćeta.
Ne postoji ustaljeni recept i tačan odabir povrća za pripremu turšije, svako ima svoj provjereni izbor sezonskog povrća. Ipak postoji određeni krug povrća koje se može koristiti i ono se svodi najčešče na odabir: krastavac, karfiol, zeleni paradajz, paprika babura, (izrezana na polovice), mrkva, kupus i začini, a najčešće biber u zrnu.
Za pripremu turšije u posudi zapremine 5 l, optimalno je koristiti 2,5 - 3 kg isjeckanog povrća, 0,5 l alkoholnog ocata, 1,5 l vode, 20 dkg šećera, 10 dkg soli i jedan vinobran.
Prvi korak pripreme je pranje povrća, zatim sjeckanje na komade i slaganje u teglu, kantu ili bure. Na izmješano povrće se dodaje sol, šećer i dolijeva ocat i voda. Sve zajedno se izmješa, zatvori i ostavlja na hladno tamno mjesto 3-4 sedmice.
Turšija je specifična zimnica, jer ostavlja prostor za malo eksperimentisanja sa kombinacijama povrća, stoga odaberite svoju kombinaciju svježeg sezonskog povrća i spremni dočekajte zimske dane sa punim policama zimnice.
Foto: Bigstockphoto/guruxox
Tagovi
Autor