Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 30.08.2017. 19:00

Turšija - zimnica koja zadovoljava svačiji ukus

Svako ima svoj trik, recept i način kako sačuvati povrće bogato vitaminima i mineralima za hladne zimske dane. Ako ste neodlučni onda je najbolje rješenje izmješano ukiseljeno povrće, poznatije kao turšija.

Foto: Bigstockphoto/guruxox
  • 3.015
  • 152
  • 0

Ljeto još uvijek ne posustaje, dnevne temperature do 30 °C ne ostavljaju utisak da ulazimo u mjesec septembar. Ali svakako dobro dođe još par pravih ljetnih dana. Inezivirani radovi u polju sada su u znaku berbe, na red su došli plodovi. Dio bogatog agro repertoara od crvenih paprika roga, kupusa, karfiola, bundeva, krompira, patliđana pa raznovrsnog voća što se ne konzumira u svježem stanju, ostavlja se za zimnicu.

Svako ima svoj trik, recept i način kako sačuvati povrće bogato vitaminima i mineralima za hladne zimske dane. Spoj domaćinske ljubavi i tradicije prostora uvijek ponudi raznovrsne tegle sa ukiseljenim povrćem, ili raznovrsnim slatkim voćnim zimniciama. Sasvim sigurno već aktuelno pitanje je šta pripremiti za zimnicu, a ako ste već neodlučni onda je najbolje rješenje izmješano ukiseljeno povrće, poznatije kao turšija.

Ne postoji "pravi recept"

Naziv turšija potiče iz perzijskog jezika i označava mješavinu ukiseljenog raznovrsnog povrća. Koje povrće izabrati, sjeckano ili u komadima, omjer soli, šećera, začina, vode i sirćeta je proizvoljno i većinom svako ko pravi turšiju ima već provjerenu kombinaciju povrća. Međutim, ipak se mora pridržavati određenih pravila i preporuka.

Preporuka je da se za spremanje turšije ne koristi crveno zrelo svježe povrće poput paradajza ili crvene paprike zbog pojačane fermentacije u kombinaciji sa sirćetom i šećerom postaje ugnjilo sa specifičnim mirisom. Od začina, provjereno najbolje je koristiti biber u zrnu, lovorov list ili mirođiju. Kod pripreme povrća, odabira i pranja vrlo bitno je odstraniti svo ono povrće koje ima oštećenja i fleke. Ako se koristi povrće sa peteljkama, obavezno se peteljke odstranjuju. Također vrlo bitan je i odabir ambalaže, a za to je najbolje koristiti staklene providne tegle koje se prethodno isperu toplom vodom i rastvorom vode i sirćeta.

Izbor povrća po želji

Ne postoji ustaljeni recept i tačan odabir povrća za pripremu turšije, svako ima svoj provjereni izbor sezonskog povrća. Ipak postoji određeni krug povrća koje se može koristiti i ono se svodi najčešče na odabir: krastavac, karfiol, zeleni paradajz, paprika babura, (izrezana na polovice), mrkva, kupus i začini, a najčešće biber u zrnu.

Za pripremu turšije u posudi zapremine 5 l, optimalno je koristiti 2,5 - 3 kg isjeckanog povrća, 0,5 l alkoholnog ocata, 1,5 l vode, 20 dkg šećera, 10 dkg soli i jedan vinobran.

Prvi korak pripreme je pranje povrća, zatim sjeckanje na komade i slaganje u teglu, kantu ili bure. Na izmješano povrće se dodaje sol, šećer i dolijeva ocat i voda. Sve zajedno se izmješa, zatvori i ostavlja na hladno tamno mjesto 3-4 sedmice.

Turšija je specifična zimnica, jer ostavlja prostor za malo eksperimentisanja sa kombinacijama povrća, stoga odaberite svoju kombinaciju svježeg sezonskog povrća i spremni dočekajte zimske dane sa punim policama zimnice.

Foto: Bigstockphoto/guruxox


Tagovi

Septembar Berba Plodovi Zimnica Tradicija Turšija Povrće Fermentacija Recept Teglu


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Odvojite 15-ak minuta vremena i popunite anketu vezanu za položaj žena u ruralnim sredinama. Dostupna je na linku 👉 https://t.ly/Dmxc1
Foto: Depositphotos/budabar