Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan jaja
  • 14.10.2022. 07:30

Svjetski dan jaja: Čija su najmasnija, a čija najmanja, kako znati jesu svježa?

Jaja su odličan i pristupačan izvor visokokvalitetne ishrane, s potencijalom da prehrane svijet

Foto: Depositphoto/sasapanchenko
  • 194
  • 41
  • 0

Svjetski dan jaja ustanovljen je u Beču 1996. godine. Obilježava se drugog petka u desetom mjesecu, a ove je godine to 14. oktobra. 

Jaja su odličan i pristupačan izvor visokokvalitetne ishrane, s potencijalom da prehrane svijet.

Koriste se u brojnim jelima za doručak, ručak i večeru. Nezaobilazan su sastojak deserta. Mogu da se konzumiraju u svježem obliku, kuhana, pečena ili poširana.

Jaje na oko zasitan je i hranjiv obrok (Foto: Depositphoto/fotokostic)

Bogata su hranjivim materijama, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima D, E, B kompleksa, biotinom i drugim. Imaju nizak sadržaj purina i odlična su hrana za ljude oboljele od gihta. Izuzetno se brzo probavljaju u želucu.

  1. Najveće jaje ima noj i može biti teško 1,8 kg.
  2. Najmanje jaje ima kolibri. Neke vrste snesu jaja čija je dužina 7 mm.
  3. Jestiva su jaja od kokoške, patke, guske, prepelice, noja, emua.
  4. Pačja su najmasnija i najbolja za pečenje.
  5. Njegova ljuska može imati 17.000 pora.
  6. Prosječna kokoš snese 300 do 325 jaja godišnje.
  7. Potrebno je 24 do 26 sati da se u organizmu kokoške formira jaje.
  8. Starije kokoške nose veća jaja.
  9. Težina kokošjeg se kreće od 45 do 75 g.
  10. Najteže, koje je težilo 454 g, snijela je kokoš rase bijeli leghorn 1956. godine u Vinelandu, New Jersey, SAD.
  11. Jaja stare više za jedan dan na sobnoj temperaturi nego za sedmicu dana u frižideru.
  12. Njihovu svježinu testiramo tako što ih stavimo u šolju vode. Ako pluta, to znači da je staro i ima veliki zračni džep. Kad ostane na dnu, svježe je.
  13. Kvočka okreće svoje jaje skoro 50 puta dnevno kako se žumance ne bi zalijepilo sa strane.
  14. Žumanca su jedna od rijetkih namirnica koje prirodno sadrže vitamin D.
  15. Da biste razlikovali sirovo jaje od tvrdo kuhanog, zavrtite ga. Tvrdo kuhana se lako vrte, sirova se ljuljaju.
  16. Guinnessov svjetski rekord u pravljenju omleta drži Howard Helmer, koji je napravio 427 omleta za 30 minuta.
  17. Najskuplji omlet na svijetu, takozvana fritata od zilion dolara košta 2.000 dolara i servira se u restoranu u hotelu Le Parker Meridien u Njujorku. Pravi se od šest jaja, jastoga, luka vlasca, krompira, viskija i sevruga kavijara, koji je jedan od najskupljih.
  18. Žumance i bjelance imaju istu količinu proteina. No, žumance ima 60, a bjelance 15 kalorija.
  19. Boja ljuske jajeta i žumanca mogu varirati, ali nemaju uticaja na ukus ili kvalitet.
  20. Starija jaja se lakše gule.

Tagovi

Svjetski dan jaja Kokošja jaja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.