Pretraga tekstova
Prema riječima Rame Suljića, vlasnika kompanije "Robus" iz Sapne, koja se bavi otkupom puževa, postoji ogroman inostrani interes. No, iseljavanje stanovništva ugrožava i ovaj biznis.
Sezona sakupljanja puževa u Bosni i Hercegovini se privodi kraju. Ovaj posao se u našoj zemlji uglavnom obavlja tokom aprila i maja. Ovogodišnja sezona bila je bolja u odnosu na godine pandemije, ali dosta lošija u poređenju s ranijim periodom.
Prema riječima Rame Suljića, vlasnika kompanije "Robus" iz Sapne, koja se otkupom puževa bavi od 1998., postoji ogroman inostrani interes za prirodnim vinogradarskim puževima, Helix pomatia. No, sve veće iseljenje stanovništva iz BiH ugrožava i ovaj biznis.
"Kada smo počeli otkupljivali smo i po 250-300 tona puževa u sezoni. Međutim, kako je to siromašno stanovništvo koje je njih sakupljalo uglavnom napustilo BiH, sad su to skoro pa zanemarujuće količine", kaže Suljić.
Oni su jedan od tri zastupnika "Studen-proma", a koji u otkupu pokrivaju čitavu BiH. Ističe kako je najviše puževa na području Lukavca, u okolini Modračkog jezera, dodavši ponovo sa žaljenjem da ih nema ko brati. A, otkupna cijena je dobra, riječ je o onima s kućicom, koje po kilogramu plaćaju od 1,50 KM do dvije marke, odnosno za veće količine daju i bonuse.
"Isplata je odmah, od kilogram pa do neograničene količine mogu nama prodati. Iskusniji sakupljači imaju više uvijek. Ako donese 100 kg njima je po 1,60 KM/kg, za 200 kilograma ide 1,65 KM/kg. Imamo slučajeve gdje plaćamo i 1,90", ističe Suljić.
Vozač u ovoj kompaniji, Nihad Mustafić, kaže da za veće količine dolaze na adresu. Manje se uglavnom predaju otkupnim stanicama koje se nalaze u skoro svim bh. gradovima.
"Mi puževe vozimo u fabriku za preradu u Zvorniku, koji ih izvoze širom Evrope. Ove koje mi otkupljujemo su 90 posto za ishranu. Bosanski puž je zdrav, nema bolesti", kaže Mustafić.
Puž, dodaje, u kućici može preživjeti 5-6 mjeseci na odgovarajućoj temperaturi. Ne treba ih ističe hraniti travom jer ih time pojedini sakupljači ubijaju. Kada je riječ o starosnoj strukturi berača, kaže da ona ne postoji i da to radi uglavnom siromašnije stanovništvo.
"Neće ih sigurno političari brati, oni ih možda jedu, mu tu ne možemo ni primirisati. Oko 19 eura je porcija od 7 do 10 komada, obični građani ovdje to sebi ne bi mogli ni priuštiti", zaključuje Nihad.
Ove godine, uspjeli su otkupiti oko 30-40 tona, pa sezonu ocjenjuju lošom.
Tagovi
Puž Otkup puževa Puževi s kućicom Ramo Suljić Nihad Mustafić Robus Sapna
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi