Pretraga tekstova
Tradicija proizvodnje sira u "Mehić eko turizmu" prisutna je više od 150 godina, mnogo prije nego Smaila udala i došla u ovu porodicu.
U selu Mudrike, ispod Babanovca na Vlašiću, porodica Smaile Mehić bavi se proizvodnjom kravljeg i ovčijeg sira. Registrirali su svoju proizvodnju, a oni stalni posjetioci ovog turističkog travničkog kraja već dobro znaju da se u "Mehić eko turizmu" mogu kupiti različite vrste sireva.
Naša srdačna sagovornica kaže da su otvorenog srca i da svakog rado prime u svoje seosko domaćinstvo u kojem je tradicija proizvodnje sira prisutna više od 150 godina, mnogo prije nego se i ona udala i došla u ovu porodicu.
"To se prenosilo s koljena na koljeno, a ja sam sve naučila od svoje svekrve i rahmetli čojka. Došla sam u štiklama, da ti pravo kažem nisam ništa znala raditi, ni s koje se strane krava muze", priča nam Smaila.
Dodaje da se udala za šofera i da nije bila nužda da se to radi, ali bi bila šteta da nije naučila. U porodici u koju je "došla" su bila tri sina, pa su uz majku naučili. Jedan od njih, njen muž, pažljivo je pratio njeno učenje, sve dok nije savladala svaki korak u izradi.
"Iako nisam znala kako se šta radi, ja sam radila, a muž je to krunisao kako sir ide, kako vodu piju, kako zrije, u koje se vrijeme kupi, je li hladno, je li toplo. Ima 10 godina kako je umro, ja sam nastavila sve do penzije", kaže naša sagovornica.
Priča nam kako na selu treba raditi, imaju zemlje, pa uvijek drže oko 100 ovaca, podmlađuju svoje stado, a imaju i sedam, osam krava, po dvije, tri junice, "bušice, ono baš što pripadaju planini".
"Prvo napravim sir sa majom, da sazrije u kaci, onda se suši na dimu od smreke, pa od bukove piljevine, on je isto permezan", pojašnjava Smaila izradu kravljeg “crnog sira” i dodaje da ona punomasni košta 20 maraka po kilogramu.
Mušterije je prepoznaju i na sajmovima, pa je tako bilo i na ovom posljednjem Mostarskom sajmu. Ništa ne pitaju, prilaze i odmah se hvataju novčanika, a Smaila nam kaže da su to ovi što je znaju od ranije, ali nam se pohvalila i da ne brine za budućnost proizvodnje u svojoj porodici jer je i unuke naučila da spremaju dobar sir.
"Snaha isto radi sireve, ja sam sad u penziji samo ovako gotove prodajem. Imam dvije unuke, jedna mi treći razred gimnazije, sada je išla u Španiju predstavljati turizam Vlašića, one prave ove sireve. Hvala Bogu hoće da rade, ima ko naslijediti, naučile su", zaključuje na kraju ova simpatična Travničanka.
Tagovi
Proizvodnja sira Smaila Mehić Mehić eko turizam Mudrike Vlašić Kravlji sir Ovčiji sir
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Isplaćeni općinski poticaji za poljoprivredu Općina Bugojno je jučer na račune korisnika, koji su aplicirali za poljoprivredne poticaje u ovoj godini, uplatili novčana sredstva za ovu namjenu. Ukupna isplaćena sredstva su 494 732 KM za 393... Više [+]
Isplaćeni općinski poticaji za poljoprivredu
Općina Bugojno je jučer na račune korisnika, koji su aplicirali za poljoprivredne poticaje u ovoj godini, uplatili novčana sredstva za ovu namjenu. Ukupna isplaćena sredstva su 494 732 KM za 393 korisnika od čega 346 fizičkih i 47 pravnih lica. Fizičkim licima isplaćeno je 290 546 maraka, a pravnim licima 204 186 KM.
Ovo je po prvi put od kako Općina Bugojno iz Budžeta isplaćuje poljoprivredne poticaje, da to uradi u cijelom iznosu i prije proljetne sjetve, što je veliki iskorak za poljoprivredne proizvođače, kojima je sada lakše planirati svoje aktivnosti na imanjima kojima gazduju.
Foto: Bugojno Danas
Selma Mujić
prije 1 tjedan
Što će reći da je jedna općina u SBK, isplatila otprilike koliko iznosi 20% agrarnog budžeta ovog kantona sa 12 općina. Što će reći da je jedna općina u SBK, isplatila otprilike koliko iznosi 20% agrarnog budžeta ovog kantona sa 12 općina.
Jasmin Hodžić
prije 1 tjedan
Malo dobre i pozitivne poljoprivredne prakse 😇 Malo dobre i pozitivne poljoprivredne prakse 😇