Pretraga tekstova
Tradicija proizvodnje sira u "Mehić eko turizmu" prisutna je više od 150 godina, mnogo prije nego Smaila udala i došla u ovu porodicu.
U selu Mudrike, ispod Babanovca na Vlašiću, porodica Smaile Mehić bavi se proizvodnjom kravljeg i ovčijeg sira. Registrirali su svoju proizvodnju, a oni stalni posjetioci ovog turističkog travničkog kraja već dobro znaju da se u "Mehić eko turizmu" mogu kupiti različite vrste sireva.
Naša srdačna sagovornica kaže da su otvorenog srca i da svakog rado prime u svoje seosko domaćinstvo u kojem je tradicija proizvodnje sira prisutna više od 150 godina, mnogo prije nego se i ona udala i došla u ovu porodicu.
"To se prenosilo s koljena na koljeno, a ja sam sve naučila od svoje svekrve i rahmetli čojka. Došla sam u štiklama, da ti pravo kažem nisam ništa znala raditi, ni s koje se strane krava muze", priča nam Smaila.
Dodaje da se udala za šofera i da nije bila nužda da se to radi, ali bi bila šteta da nije naučila. U porodici u koju je "došla" su bila tri sina, pa su uz majku naučili. Jedan od njih, njen muž, pažljivo je pratio njeno učenje, sve dok nije savladala svaki korak u izradi.
"Iako nisam znala kako se šta radi, ja sam radila, a muž je to krunisao kako sir ide, kako vodu piju, kako zrije, u koje se vrijeme kupi, je li hladno, je li toplo. Ima 10 godina kako je umro, ja sam nastavila sve do penzije", kaže naša sagovornica.
Priča nam kako na selu treba raditi, imaju zemlje, pa uvijek drže oko 100 ovaca, podmlađuju svoje stado, a imaju i sedam, osam krava, po dvije, tri junice, "bušice, ono baš što pripadaju planini".
"Prvo napravim sir sa majom, da sazrije u kaci, onda se suši na dimu od smreke, pa od bukove piljevine, on je isto permezan", pojašnjava Smaila izradu kravljeg “crnog sira” i dodaje da ona punomasni košta 20 maraka po kilogramu.
Mušterije je prepoznaju i na sajmovima, pa je tako bilo i na ovom posljednjem Mostarskom sajmu. Ništa ne pitaju, prilaze i odmah se hvataju novčanika, a Smaila nam kaže da su to ovi što je znaju od ranije, ali nam se pohvalila i da ne brine za budućnost proizvodnje u svojoj porodici jer je i unuke naučila da spremaju dobar sir.
"Snaha isto radi sireve, ja sam sad u penziji samo ovako gotove prodajem. Imam dvije unuke, jedna mi treći razred gimnazije, sada je išla u Španiju predstavljati turizam Vlašića, one prave ove sireve. Hvala Bogu hoće da rade, ima ko naslijediti, naučile su", zaključuje na kraju ova simpatična Travničanka.
Tagovi
Proizvodnja sira Smaila Mehić Mehić eko turizam Mudrike Vlašić Kravlji sir Ovčiji sir
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano