Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozji sir
  • 29.10.2019. 09:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Rezultat analize: Četiri kozja sira su ekstra klase - dva proizvođača dobila zlatnu medalju

Objavljeni su rezultati laboratorijskog ispitivanja kvalitete kozjeg sira. Proizvođači čiji su uzorci u ekstra klasi dobili su zlatnu medalju, a to su Farma Milo selo iz Lukavca za tvrdi masni sir u hrastovoj kori i polutvrdi masni dimljeni sir te Farma Međedović za punomasni sir sa ružmarinom i majčinom dušicom te punomasni dimljeni sir.

Foto: Facebook/Farma Milo
  • 471
  • 35
  • 0

Priznanja za ocjenu kvalitete kozjeg sira dodijeljena su ovoga mjeseca u Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar, a kako bi se pružila podrška poljoprivrednim proizvođačima te sa ciljem edukacije, poboljšanja kvalitete sira i zaštite potrošača. 

Svi dostavljeni uzorci su ispitani u laboratoriju pri čemu su urađene mikrobiološke i fizičko-kemijske analize kako bi se utvrdili da li po svom kvalitetu odgovaraju minimalnim uslovima koje propisuju Pravilnici.

Nakon laboratorijske analize, stručna komisija, obavila, je senzornu ocjenu 17 uzoraka sira te je na osnovu broja bodova izvršeno klasificiranje uzoraka. 

Četiri uzorka su bila ekstra klase. Proizvođači čiji su uzorci u ekstra klasi dobili su zlatnu medalju, a to su Farma Milo selo iz Lukavca za tvrdi masni sir u hrastovoj kori i polutvrdi masni dimljeni sir te Farma Međedović za punomasni sir sa ružmarinom i majčinom dušicom te punomasni dimljeni sir. 

Pet je uzoraka bilo I. klase, a srebrnu medalju su dobili: Kristina Prlić za meki masni sir, Farma Milo selo za kriška masni sir i polutvrdi masni sir sa srijemošom, Farma Međedović za polutvrdi punomasni sir i polutvrdi sir sa okusom  makedonske ljute tucane paprike.

Brončanu medalju za II. klasu dobili su proizvođači SPP Zelene Doline, Ivica Mioč, Eko farma Vranduk, Farma Galac, Farma Buhač te Farma Milo Selo. 

Zahvalnicu za učešće dobili su: Farma Zekotić - Gornji Vakuf Uskoplje, za meki masni sir i Čoloman Šukrija i Marija iz Zenice za polutvrdi punomasni sir.

Dodjelu nagrada i zahvalnica proizvođačima kozjeg sira uručio je direktor Federalnog  agromediteranskog Zavoda Mostar prof. dr. Marko Ivanković.

U okviru edukacije proizvođača održana su stručna predavanja. O primjeni higijenskih mjera u proizvodnji sira govorio je Mirko Jarak dipl.ing.agr; predavanje Kozje mlijeko kao proizvod budućnosti održao je Toni Mikulić. O deklariranju sira predavala je doc. dr. sci. Marija Jukić–Grbavac, a o rezultatima senzorne analize sira mr. sc. Meliha Šubara. 


Tagovi

Kozji sir Ocjenjivanje Analiza Federalni agromediteranski zavod Mostar Farma Milo Ekstra klasa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.