Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast cijena
  • 23.03.2022. 13:00
  • Italija

Rekord: Cijena hljeba u Italiji dosegla gotovo 10 eura

Prosječna cijena u zemlji iznosi 5,31 euro, a najviša zabilježena je u regiji Emilia-Romagna, na sjeveru zemlje.

Foto: Depositphotos/Kzenon
  • 438
  • 80
  • 0

Da nas čeka prehrambena nesigurnost i veliki rast cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu, svima je jasno. No, to se u Italiji već događa. Naime, prosječna cijena za kilogram hljeba u toj zemlji iznosi 5,31 euro, a ponegdje i gotovo deset eura. Talijanski rekord zabilježen je u gradu Ferrara, u regiji Emilia-Romagna, na sjeveru i iznosi 9,8 eura, upozorava Udruženja poljoprivrednika Coldiretti.

Kg meke pšenice 40 centi

Navode kako cijena od pšenice do gotovog proizvoda - hljeba, raste 13 puta. Ondje je kilogram meke pšenice dosegao maksimalnu vrijednost od 40 centi, a za kg kruha potrebno je 800 g brašna što znači da ostatak cijene ovisi o drugim faktorima kao što su energija, cijena rada i drugo. 

U ovoj se regiji, čini se, jede najskuplji hljeb. Tako je u gradu Forlì najviša zabilježena 9 eura, uz prosječnu 4,73€, a u Bologni najviša iznosi 6,4 €/kg. Najjeftiniji je u Napulju, 2 €/kg, piše corrieredibologna

Špekulacije na tržištima

Rat u Ukrajini doveo je velikog rasta cijena prehrambenih proizvoda pa predsjednik Nacionalne udruge korisnika javnih usluga (Assoutenti), Furio Truzzi upozorava da bi moglo doći do daljnjeg poskupljenja od 15 do 30 posto za mnoštvo proizvoda široke potrošnje, od tjestenine do slatkiša, uključujući hljeb, krekere i kekse. 

No, u Coldirettiju upozoravaju na špekulacije na tržištima koje često nisu stvarni odraz ponude i potražnje nego proizlaze iz fjučers ugovora kojima se, kako ističu, virtualno trguje na berzi.

"Nagađanja o gladi u bogatijim zemljama izazvat će inflaciju, ali i ozbiljnu glad i pobune u manje razvijenim zemljama", zaključuju u svom saopćenju. 


Tagovi

Cijena hljeba Rast cijena Kriza Rat u Ukrajini Italija Cijena pšenice Furio Truzzi Coldiretti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.