Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 21.02.2018. 17:15

Razlikujete li "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do"?

Utvrđeno je da manje od pola građana EU razumije razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.  

  • 405
  • 29
  • 0

Velika studija Evropske komisije pokazala je da se oko devet miliona tona hrane godišnje baci iz razloga koji su u vezi sa oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda. To je 10% ukupne količine bačene hrane. Istraživanje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 prodavnica na teritoriji osam država članica Evropske unije.

Najviše potencijala da se smanji bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mliječnih proizvoda, jogurta, svježih sokova, pakiranog mesa i ribe, navodi N1

Građani EU ne shvaćaju razliku između oznaka

Utvrđeno je da manje od pola građana EU razumije razliku između "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do"oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.  

Iako nakon isteka oznake "najbolje upotrijebiti do" hrana može biti dobra za jelo još danima, sedmicama i mjesecima, ona se masovno baca na dan isteka.

"Najbolje upotrijebiti do" znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji. Švedska i Norveška su eksperimentalno zamijenile ovu oznaku sa "najbolji kvalitet do" i "najbolje do, ali upotrebljivo nakon". 

Foto: maabsnco0 / Pixabay


Tagovi

Evropska unija Hrana Trajnost hrane


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.