Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkretan potez
  • 11.05.2022. 16:30

Proizvođači pokreću pogon za preradu mlijeka - otvoren poziv

Plan pokretanja mljekare podrazumijeva dnevne prerade od oko 5.000 litara, pa do 30.000 l mlijeka na dan u skladu s potrebama tržišta i tržišnim zahtjevima

Foto: Depositphotos/areadeposit
  • 165
  • 91
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske saopćilo je da je otvoren poziv za dostavljanje ponuda za izradu projektne dokumentacije za izgradnju pogona za preradu mlijeka.

Plan pokretanja mljekare podrazumijeva dnevne prerade od oko 5.000 litara, pa do 30.000 l mlijeka na dan u skladu s potrebama tržišta i tržišnim zahtjevima. U vezi s tim, ponuđač treba da predloži tehnologiju koja će obezbijediti postepeni rast proizvodnje, a koji se odnosi na četverogodišnji period dostizanja nivoa od 30.000 l/dan prerade sirovog mlijeka.

Trenutno ovo udruženje broji 430 članova, a najveći broj članova pripada gazdinstvima ispod 10 muznih grla. Na godišnjem nivou proizvedu oko 40 miliona litara mlijeka, odnosno oko 33 posto mlijeka u RS i 15 posto u cijeloj BiH, a čine tek pet posto ukupnog broja proizvođača mlijeka u našoj zemlji.

Kako smo već pisali, pogon za preradu mlijeka će biti u vlasništvu proizvođača, odnosno članova udruženja. Riječ je o modelu, kakav je već prisutan u Norveškoj, gdje mljekari drže 27 svojih pogona.

Može li norveški model zaživjeti u BiH - mljekari pokreću svoj pogon prerade?

Plan je da se objekat za preradu mlijeka izgradi u Poslovnoj zoni "Vijaka" u Prnjavoru na površini od 18.536 m2.
Rok za dostavljanje ponude je 25. maj ove godine, a eventualna pitanja se mogu uputiti na mail uppmrs@gmail.com do 20. maja.

Više o projektnim zahtjevima i uvjetima koje ponuđač treba ispuniti možete pronaći u dokumentu Izrada projektno tehničke dokumentacije za potrebe izgradnje pogona za preradu mlijeka, ispod ovog teksta.


Dokumenti


Tagovi

Mlijeko Prerada mlijeka Proizvodnja sira Udruženje mljekara Javni poziv


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.