Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevesinjski sir
  • 10.06.2020. 13:45
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Nevesinje

Proces pravljenja sira, star preko 700 godina, dobija oznaku porijekla?

Tajna specifičnosti ovog sira je vegetaciji koja je zastupljena u Hercegovini, a koju pase tamošnja stoka. Takođe veliki uticaj na proizvodnju ima i klima, kao i mješina u kojoj on zrije.  

Foto: Depositphotos/eugenehill (ilustracija)
  • 209
  • 54
  • 0

Jedan od čuvenih domaćih poljoprivredno prehrambenih proizvoda - nevesinjski sir, postiže vidljive rezultate u radu na promovisanju i zaštiti ovog našeg brenda. 

Hercegovački sir iz mijeha još je od 2006. godine prisutan na međunarodnoj Slow food sceni, ali, kako kažu u Udruženju pokreta spore hrane, u Trebinju, i dalje nastavlja da gradi ime na svom prepoznatljivom kvalitetu i kao takav, sve se više proizvodi u brojnim hercegovačkim gazdinstvima, naročito u Nevesinju.

Proizvodnja stara više od 700 godina

Stanovnici ove opštine rade na brendiranju sira preko dvadeset godina, ali bilježe i uspjehe u svom radu. Nevesinjski sir iz mijeha našao se i na prvom svjetskom atlasu hrane, Taste Atlas, među 10.000 autentičnih jela širom svijeta 

Veso Radić: Za nevesinjski krompir uvijek se nađe kupac

"Smatramo da je potrebno incijativu za brendiranje ovog proizvoda proširiti na čitavu Hercegovinu tako da ćemo to pitanje predložiti na sljedećoj sjednici Saveza opština i grada istočne Hercegovine. Tom prilikom razgovarati ćemo o tome kakve su mogućnosti za brendiranje hercegovačkog sira, sa varijacijama - nevesinjski, trebinjski, bilećki, gatački, ljubinjski i berkovićki sir iz mijeha. Većina se slaže da je ovo jedna od najboljih opcija", objašnjava Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Sir na ovaj tradicionalni način, u Hercegovini se pravi duže od 700 godina, prema zabilježenim pisanim podacima. Proces proizvodnje je uvijek isti zato što ga nije moguće napraviti industrijskim putem. Sir treba da sazrijeva određeno vrijeme u osušenoj mješini od ovčije kože, koja je prethodno dimljena, kako navode Nezavisne

Otkrivena tajna njegove specifičnosti

"Prvo se na temperaturi od 35 stupnjeva pravi sir i to od punomasnog ovčijeg i kravljeg mlijeka. Mlijeko je pomuženo ubrzo nakon sirenja, a od tog sira prave se tzv. grude. One se zatim izlome na sitnije komade, veličine 7 do 10cm, posole se i stavljaju u ovčiju kožu, odnosno, u mijeh. U njemu se čuvaju zatvorene, minimalno dva mjeseca, kako bi što bolje protekao proces sazrijevanja", pojašnjava Miroslav Glogovac, poljoprivrednik koji se ovom proizvodnjom bavi već nekih petnaestak godina. 

Prema njegovim riječima, tajna specifičnosti ukusa krije se u vegetaciji koja je zastupljena u Hercegovini, a koju pase tamošnja stoka. Takođe veliki uticaj na proizvodnju ima i klima, kao i mješina u kojoj on zrije.  

Tri naša grada dobila geografski zaštićene nacionalne proizvode

Prepoznatost tradicionalnih proizvoda ovog kraja veoma je značajna, a kako kaže Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH, sir iz mijeha ispunjava najstrože zahtjeve za dobijanje oznake porijekla. Ova činjenica znatno utiče na povećanje vrijednost ovog agro prehrambenog  proizvoda.

Prema njegovim riječima, pored posebnog ukusa, urađene analize pokazuju da sir nakon par mjeseci ležanja u mijehu, ne može biti zaražen ni brucelozom niti bilo kojim drugim virusom. Iz tog razloga će zahvaljujući upornosti proizvođača, dobiti oznaku geografskog porijekla. 


Tagovi

Nevesinjski sir Sir iz mijeha Hercegovačka gazdinstva Milenko Avdalović Ovčija mješina Miroslav Glogovac Dragan Benjo Oznaka izvornosti Poseban ukus


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić