Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Edina Alić
  • 19.01.2022. 16:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Prilika za domaće peradare: Menprom izvozi u EU, ogromne potrebe za mesom

Meso kupuju od domaćih uzgajivača. Već pola godine nemaju dovoljne količine sirovine za otkup

Foto: Depositphotos/kharhan
  • 278
  • 59
  • 0

Na policama trgovina u nekoliko evropskih zemalja uskoro će se naći proizvodi bh. mesne industrije Menprom. Prilika je to i za domaće uzgajivače peradi da šire svoje kapacitete budući da je potražnja, stoprocentno veća u odnosnu na trenutnu ponudu. 

Kako je potvrdila Edina Alić, pomoćnica direktora za opće i poslove prodaje Menproma, domaći proizvođači mesa posljednjih pola godina nemaju dovoljne količine. 

Menprom već godinama radi s domaćim kompanijama kada je u pitanju nabavka pilećeg mesa, izazov sa  kojim se susrećemo u zadnjih šest mjeseci jeste da naši, bh. dobavljači, nemaju dovoljne količine sirovine za otkup”, kazala je Alić. 

Ogroman značaj

Iz ove kompanije ističu da je proces dobijanja dozvole dugo trajao, ali da su se na kraju uspjeli naći na spisku među četiri firme iz oblasti industrije kojima je odobren izvoz u EU. Ovo je, kažu, ogroman značaj za njih i tim koji je više od godinu dana spremao projekat. 

Odobren izvoz mesa mesa peradara (Foto: Menprom)

BiH je dugo čekala dozvolu za izvoz mesa i prerađevina od mesa u Evropsku uniju, nakon toga proces odobravanja objekata je jako dugačak, procesi proizvodnje, dokumentacija, sve mora biti usklađeno sa evropskim pravilima”, rekla je Alić. 

Uspjeh mesne industrije: Proizvodi iz Tuzle uskoro na policama EU

Izvoz je odobren za meso i prerađevine od mesa peradi. BiH još uvijek čeka odobrenje za prerađevine od goveđeg mesa, a u Menpromu se nadaju da će stići uskoro jer to je još veća prilika za bh. kompanije. No, za sada spremaju svoje prve isporuke u evropske zemlje.

Trenutno imamo interese iz Austrije, Francuske i Skandinavskih zemalja, te smo u pregovorima s kompanijama iz tih zemalja”, navodi Alić.

Velike potrebe

Ovo je odlična prilika i za domaće uzgajivače, ali i one koji planiraju posao u ovom sektoru. U prilog tome ide i podatak o velikoj potražnji

Domaći uzgajivači bi morali povećati svoje kapacitete, u skladu s potražnjom bh. porizvođača. Trenutno su potrebe i do 100 posto veće od ponude”, dodala je.


Tagovi

Peradari Pileće meso Izvoz mesa Uzgajivači Menprom Edina Alić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.