Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivarska industrija
  • 28.05.2023. 18:00

Prave pivo od otpadnih voda - zašto je pola litra samo 4 dolara?

Američka pivara Fox City uz svoja druga craft piva ima i Revival Lager koje se ovog proljeća veoma brzo rasprodalo

Foto: FB/Fox City
  • 129
  • 7
  • 0

Iz industrije piva stiže vrlo zanimljiv novitet. Američka pivara Fox City uz svoja druga craft piva ima i Revival Lager koje se ovog proljeća veoma brzo rasprodalo, piše BNNBloomberg. Cijena za pintu (nešto manje od pola litre, op.a.) mu je bila 4 dolara (3,70 €) i kako kažu, bilo je među najjeftinijim pićima. Razlog je taj što je voda za njegovu proizvodnju bila - besplatna.

Čišća od izvorske?

Naime, proizvedeno je od pročišćene otpadne vode, a ideja je došla od pivare iz Oregona Art Larrance još 2014. godine.

Tada je organizovano takmičenje u izradi piva napravljenih sa recikliranom vodom kako bi se osvijestilo da se ona može piti ako se pročisti odgovarajućim postupkom. Prošle jeseni su istraživači sa Univerziteta Stanford i Univerziteta Illinois Urbana-Champaign otkrili da je ona jednako čista kao i ona iz površinskih izvora, ako ne i čišća budući da izvori često sadrže loše i tretirane otpadne vode.

Uklonjene bakterije, virusi i hormoni

Ova koju su koristili za pivo dobivena je iz sjeverozapadnog dijela Los Angelesa. Prošla je prečišćavanje, ultrafiltraciju i druge procese.

Na kraju, iz nje je uklonjen sav štetan sadržaj, od bakterija preko virusa do hormona te ona ispunjava tamošnje standarde za recikliranu vodu za piće. 


Tagovi

Pivo Reciklirana voda Otpadna voda Proizvodnja piva Fox City Voda za pivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić