Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sunce Prijedora
  • 26.01.2021. 12:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Poljoprivredna škola: Uprkos pandemiji, proizvodnja sira uspješna

Svojevremeno je "Sunce Prijedora" nastao prema italijanskom receptu iz grada Trenta. Budući prehrambeni tehnolozi usavršili su znanje i primijenili savremenu metodologiju u svom radu.

Foto: Gordana Vila
  • 111
  • 21
  • 0

Ni pandemija virusa korona niti rad u specifičnim okolnostima i po skraćenim časovima u Poljoprivredno - prehrambenoj školi u Prijedoru nisu ugasili proizvodnju voćnih sokova i školskog brenda - sira "Sunce Prijedora". Vlastiti entuzijazam profesori praktične nastave prenijeli su na đake, koji i u otežanim uslovima savladavaju sve tajne proizvodnje.

Sve što proizvedu na časovima, prodaju svojim dugogodišnjim kupcima. A kada probate ovaj sir i zalijete ga čašom domaćeg, cijeđenog soka od jabuke i kruške, bude vam  jasno i zašto. Sve je ukusno, a nastalo je od sirovina proizvedenih kod nas. To su prije svega mlijeko sa ovdašnjih farmi i voće iz potkozarskih zasada. Isplati se i školi, a dobro je i farmerima i voćarima.

Godinama  se na ovom mjestu proizvode polutvrdi, kao i masni sir i voćni sokovi, ali je pandemija učinila svoje. Jedno vrijeme pohađana je online nastava, zbog čega je ispaštao upravo praktični dio. Međutim, povratak u klupe i na časove prakse đaci su jedva dočekali. Iako su oni bili skraćeni, zajedno sa profesorima potrudili su se da se pravljenje pomenutih prehrambenih proizvoda nastavi. I uspjeli su u tome.

Italijanski recept, domaća proizvodnja

Iako su na snazi specifični uslovi rada, učenici ove škole, uz pomoć profesora, proizveli su oko hiljadu litara soka od jabuke i kruške, kao i nešto manje količine čuvenog sira.

Iako su vanredne okolnosti, proizvodnja nije stala

"Nije bilo lako raditi u ovakvim okolnostima. Skraćeno je vrijeme za nastavu, ali možemo reći da praksa ne trpi. Organizovali smo se po grupama kako je i predviđeno epidemiološkim mjerama. Međutim, u odnosu na ranije godine, umanjen je obim naše proizvodnje", kaže za Agroklub Suzana Mršić, profesorka stručnih predmeta prehrambene struke u ovoj Poljoprivredno - prehrambenoj školi. Dodaje da iako se trude da đaci prođu kroz sve faze, bukvalno rade samo minimum obaveznog praktičnog dijela.

Svojevremeno je "Sunce Prijedora" nastao prema italijanskom receptu iz grada Trenta. Budući stručnjaci usavršili su znanje i primijenili savremenu tehnologiju u svom radu.

Korisno i zanimljivo, a primjenljivo

A učenici kažu da su najbrojniji na časovima praktične nastave jer tu uče zanimljive i korisne stvari, koje kasnije mogu primjenivati i u svojim domaćinstvima.

Zbog pandemije virusa korona praksa je organizovana u skladu s epidemiološkom situacijom. Higijenske mjere, u kombinaciji s epidemiološkim, podignute su na viši nivo. Kada ulaze u školu zaposlenima i đacima mjeri se tjelesna temperatura, a higijena ruku je na prvom mjestu. Doduše, u ovoj školi, pomenute mjere uvijek su morale biti strogo poštovane.

Sve što zarade, ulaže se u školu

Učenici kažu da jedva čekaju normalizaciju situacije sa pandemijom, kako bi časovi ponovo mogli da traju 45 minuta. Samim tim, to bi mnogo više značilo i za vrijeme provedeno na praktičnoj nastavi, kako bi prozvodnja sira i sokova mogla bi biti značajno intenzivirana.

Sve što zarade, ostaje školi i ulaže se dalje u osavremenajvanje potrebne tehnologije i opreme.


Tagovi

Proizvodnja sira Proizvodnja sokova Potkozarski sir Farmeri Voćari Suzana Mršić Italijanski recept "Sunce Prijedora"


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...