Pretraga tekstova
Iz ove prehrambene kompanije poručili su i da od ove godine neće uvoziti pardajz kao sirovinu, već će sve potrebne količine dolaziti sa domaćih polja
"Pred nama je zanimljivo, i u poslovnom smislu, uzbudljivo razdoblje", poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora kojim hrvatska Podravka Grupa stječe vlasništvo u Belju, Vipiku, PIK Vinkovcima, Baranjki, Energiji Gradec i Agro-vet-u.
Vrijednost transakcije iznosi 333 miliona eura, a Podravka će ovu akviziciju financirati putem kredita kod komercijalnih banaka. Očekuju da će partner u transakciji biti i Evropska banka za obnovu i razvoj.
Kako je istaknula Dalić, potpuno je sigurna da ovaj dogovor donosi puno pozitivnih učinaka za sve kompanije.
"Za Podravku to otvara priliku da se pozicionira kao jedna od najvećih industrijskih kompanija u jugoistočnoja Evropi. Za Belje, Vupik i PIK Vinkovci otvara novi ciklus razvoja koji će dodatno potvrditi njihov položaj predvodnika hrvatske poljoprivrede", naglasila je.
Iz ove prehrambene kompanije poručili su i da od ove godine neće uvoziti pardajz kao sirovinu, već će sve potrebne količine dolaziti sa domaćih polja, kako iz vlastite, tako i kooperantske proizvodnje.
Naveli su i da su neke berbe, poput graška, pšenice, uljane repice, sjemenske pšenice i zobi, već završene. Trenutno je u tijeku prva berba cikle koju siju na vlastitim površinama, ali i na površinama kod kooperanata. Kažu, nakon sjetve u proljeće, cikla je posađena i početkom ljeta zbog čega će, uz berbu u julu, brati i početkom oktobra.
Tagovi
Podravka Fortenova Akvizicija Potpisan ugovor Belje Vupik
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 5 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano