Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suhomesnati proizvodi
  • 20.10.2017. 12:00

Otac započeo, sin nastavlja sa proizvodnjom suhog mesa

Tradicija seže daleko u prošlost, djedovi su započeli, očevi sačuvali proizvodnju, a sada je došlo vrijeme i da nove generacije nastave dalje, te sačuvaju tokom sezone prepoznatljivi miris suhog mesa.

Foto: Adi Pašalić
  • 4.400
  • 513
  • 0

Nemoguće je doći ili samo proći pored grada Visoko, a da pored ceste ne vidite pušnice iz kojih izlazi dim, tu nastaje izvorno tradicionalno tzv. visočko suho meso sudžuka i pečenica.

Arnautovići, Mulići, Uvorići, Gračanica su naselja 2-3 km nadomak Visokog gdje gotovo svaka druga kuća ima pušnice, a porodični biznis je proizvodnja pečenice i sudžuke pa se sa pravom u narodu za ovaj kraj kaže mesarski. Tradicija seže daleko u prošlost, djedovi su započeli, očevi sačuvali proizvodnju, a sada je došlo vrijeme i da nove generacije nastave dalje, te sačuvaju tokom sezone prepoznatljivi miris suhog mesa u svakoj ulici, mahali, sokaku i avliji ovog kraja.

Porodica Mehmedagić čuva tradiciju

Na Visočkom sajmu

U okruženju gdje se gotovo svi bave proizvodnjom suhog mesa, nemoguće je bilo započeti sa nečim drugim. Pa se tako skoro već preko 30 godina porodica Mehmedagić iz Uvorića svrstava u čuvare proizvodnje prepoznatljivog suhog visočkog mesa. Trud i predanost radu gdje je kupac uvijek zadovoljan uz male tajne u procesu proizvodnje daje odliku kvaliteta proizvoda porodice Mehmedagić. U širokom spektru proizvoda pored neizostavljivih visočke sudžuke i pečenice uspješno proizvode i stelju, kaurmu, kulen kao i paletu vakumiranih proizvoda.

"To je porodični biznis, oduvijek smo vezani za proizvodnju suhog mesa i zahvaljujući visočkoj pečenici postali smo prepoznatljivi, kupci traže domaći proizvod, a mi se svi trudimo da taj proizvod bude kvalitetan i održi epitet visočkog najboljeg suhog mesa", kaže Belmin, sin Nedžada Mehmedagića koji je i započeo ovaj porodični biznis.

U širokom spektru proizvoda pored neizostavljivih visočke sudžuke i pečenice uspješno proizvode i stelju, kaurmu, kulen kao i paletu vakumiranih proizvoda.

Prateći sajmove i ponudu na tržnicama primjetan je sve manji broj izlagača suhog mesa. Indusrijska proizvodnja uveliko "obara" cijenu uz upitan kvalitet, i to je nešto što zanatski proizvođaći, obrti suhog mesa ne mogu pratiti i parirati. Također postoji i trend sve manjeg interesovanja da nove generacije madih ljudi nastave tamo gdje su njihovi djedovi i očevi započeli. Jedno je sigurno, u Uvorićima će se još dugo osjetiti prijatan miris suhog mesa i tinjanje bukovih i grabovih drva jer u svoj toj priči Belmin potvrdno dodaje:

"Bavit ću se ovim poslom, pa i ako ne bude primarni i dalju ću proizvoditi suho meso i održati tradiciju."

Sin nastavlja porodični biznis

Spretan Belim

"Još kao mali sve sam znao oko mesa, a sa 14 godina već sam se ozbiljno uključio u proizvodnju i tako nekih 5-6 godina sam tu i ako Bog da nastavljam dalje", kaže Belmin.

Kupci traže domaći proizvod, a mi se svi trudimo da taj proizvod bude kvalitetan i održi epitet visočkog najboljeg suhog mesa, kaže Belmin

Spoj ljubavi, tradicije, truda i rada su elementi na kojima se zasniva ovaj porodični biznis sa kvalitetom proizvoda. Zasigurno još dugo će porodica Mehmedagić biti prepoznatljiva, iz njihovih pušnica će se širiti miris suhog mesa, a pečenica, sudžuka, kulen i sl. će se i dalje proizvoditi, Belmin će sa svojim izložbenim pultom biti nezaobilazan na mnogobrojnim sajmovima i tržnicama.

Na pitanje kakva je budućnost ove obrtničke proizvodnje, kako se izboriti sa industrijskom proizvodnjom, što je sa mladim ljudima u svoj ovoj priči Belmin smatra da će uvijek kvalitet proizvoda biti to što će kupci prepoznati i cijeniti, iako svjestan da drugari i prijatelji vršnjaci se baš i ne vide u ovom poslu.

Postoji i moralna obaveza, da se sav taj trud i rad uložen prije u kvalitet proizvoda porodice Mehmedagić i dalje očuva i još dugo nalazi na tržnicama i policama marketa.

Foto: Adi Pašalić


Tagovi

Visoko Pušnica Sudžuka Pečenica Suho meso Porodični bizniz Mehmedagić


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.