U Agenciji za sigurnost hrane BiH upozoravaju da se radi o opasnom riziku za ljudsko zdravlje.
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da su u Bosnu i Hercegovinu isporučeni proizvodi u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes iznad dozvoljene granične vrijednosti. Neusklađenost je utvrđena samokontrolom, a obavijest o neusklađenosti dostavila je Finska.
U Agenciji upozoravaju da se radi o opasnom riziku za ljudsko zdravlje.
Podaci o proizvodima:
1. Naziv proizvoda: Zamrznuti kukuruz
Naziv brenda: Rainbow
Zemlja porijekla: Mađarska
Identifikacija proizvoda: plastična kesica, 12 kesica u kutiji (EAN kod u kutiji je različit: 6414893129115)
Bar kod: 6414890300050
Težina: 450.0 g
Temperatura: zamrznuto
2. Naziv proizvoda: Coop Xtra Peas, Corn and Red Pepper
Naziv brenda: Coop Xtra
Zemlja porijekla: Mađarska
Identifikacija proizvoda: zamrznute plastične kesice
Težina: 1.0 kg
Temperatura: zamrznuto
Rok upotrebe: 9.6.2019.
Proizvođač: Greenyard Frozen Hungary Kft, Nagy Istvan utca 36, 6500 Baja, Mađarska
Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Ovo oboljenje je veliki zdravstveni problem u Americi i Evropi. Bolest prvenstveno pogađa osobe starije od 50 godina, trudnice, fetus u razvoju, novorođenčad i druge osobe sa smanjenim imunitetom.
Infekcije izazvane hranom su veoma česte. Ne javljaju se samo sporadično nego i epidemično. Čak se i u veoma razvijenim zemljama, sa dobrom kontrolom kvaliteta proizvodnje i distribucije hrane javljaju epidemije koje su posljedica korištenjem kontaminirane hrane. Primjerice, u Americi je izbila epidemija koja je zahvatila 12 država, a bila je uzrokovana konzumiranjem sira uvezenog iz Finske.
Većina zaraza događa se između jula i augusta. Može se naći u sirovom povrću, zaraženom mesu životinja, nepasteriziranom mlijeku i mliječnim proizvodima te određenoj obrađenoj hrani kao što su sirevi. Do infekcije može doći i neposrednim dodirom i tijekom klanja zaraženih životinja.
Najčešće su prvi simptomi, a to su groznica, bolovi u mišićima, mučnina, proljev, glavobolja, ukočeni vrat, zbunjenost, gubitak ravnoteže, konvulzije.
Glavni korak u prevenciji je pristup hrani, od pravilnog pranja do temeljitog kuhanja hrane. Sirovo voće i povrće prije konzumacije dobro operite. Kod pripremanja mesa, perite ruke nakon što ste ga dodirivali, a posuđe i noževe dobro operite u vrućoj vodi i deterdžentu. Meso temeljito termički obradite kuhanjem i dužim pečenjem.
Agencija je svu raspoloživu dokumentaciju dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo da sprovedu mjere kontrole, utvrde sljedivost proizvoda i dostave Agenciji povratnu informaciju o preduzetim mjerama i rezultatima kontrole. Detaljnije informacije bit će poznate nakon prijema povratne informacije od strane nadležnih inspekcijskih organa.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica