Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni moljac
  • 03.08.2022. 09:00

Opasne štetočine žitarica, ali i hrane koju čuvamo u kuhinjama i ostavama

Larve prehrambenog moljca mogu da se pojave i u najsterilnijim uslovima

Foto: Depositphotos/marcouliana
  • 27.093
  • 510
  • 0

Ugledati crve u kući sigurno je neprijatno iznenađenje, a takvo iskustvo doživjela je Užičanka (susjedna Srbija, op.ur.) Dana Gordić kada je na plafonu svoje kuhinje ugledala bijele crviće.

"Slučajno sam bacila pogled na plafon, nakon što mi je suprug skrenuo pažnju na to. Vidjela sam dvadesetak nekih "bubica". Popela sam se na stolicu da bolje vidim o čemu se radi, kada ugledah neke male bijele crve", kaže Gordićeva.

Pozvala je prijateljicu koja je prehrambeni stručnjak i radi u jednoj pekari. Rekla joj je da dobro sve pretrese u kuhinji, da prvo počne od dijela gdje stoji hljeb, a zatim gdje su začini. Tako je i uradila.

"Gdje stoji hljeb, sve je čisto. Tegle sa čajevima su sve dobro zatvorene, a kutije sa kesicama čajeva čiste. Šećer, kao i kesice sa raznim začinima su također sve u redu. Izvadim jednu veliku limenu konzervu, u kojoj su takođe razni začini, ali joj se poklopac teže otvara, pa sam pomislila da je nemoguće da su tu i odvojim je na stranu", kaže sagovornica i dodaje kako je nakon što je sve očistila, i nije ga pronašla, na red došla i ta limena kutija. Kada je otvorila, pored vlage je na dnu ugledala i crve kako gmižu.

Ovaj se smjestio na plafon (Foto: Z.Gligorijević)

U pitanju je larva prehrambenog moljca

Ponovo je pozvala prijateljicu i ispričala da je našla crve. Ona joj je objasnila da nije ni prva, ni posljednja koja ima problema sa "crvićima" i da je to u pitanju larva prehrambenog moljca.

"Sigurno je nekako ušao u limenu kutiju ili je u nekom od tih začina bilo neko jajašce, pa se izlegao moljac, a on položio larve. To se često dešava, pa zato treba baš detaljno sve prečistiti i svaku kesicu gdje se vidi neka paučina baciti, jer je moljac i tu bio", objašnjava ona.

Kako sačuvati hranu od moljaca?

Prijateljica joj je rekla da larve prehrambenog moljca mogu da se pojave i u najsterilnijim uslovima.

"Objasnila je da je to mali leptir, veličine manje od centimetra i da leti uglavnom noću. Njegove larve su slične crvima - larvama muha. Bijeli, tamnih glava, dugi nekoliko milimetara. Svaki moljac živi svega nekoliko dana, najviše dvije sedmice, ali i za tako kratko vrijeme uspijeva izbaciti ogroman broj larvi", kaže Gordićeva i dodaje da moljac lako može ući u kuću kroz vrata, prozor ili ventilaciju, a često larve donosimo u kuću svojim rukama sa hranom.

Brzo se razmnožavaju

Dalje navodi da se mogu naći u žitaricama, brašnu, orašastim plodovima, suhom voću, pa i u slatkišima. Brzo se pretvaraju u leptire i razmnožavaju. Koliko su štetni govori i podatak da su larve svejedi i mogu da progrizu plastične vrećice. Zato je najbolje sve baciti, a na selu su naše bake redovno prosijavale brašno, pa tek onda pekle hljeb.

Moljac za kratko vrijeme može da izbaci veliki broj larvi

"Prijateljica me je savjetovala da sipam sirće u bocu sa raspršivačem i sve poprskam, i najmanje pukotine. Rekla mi je da stavim i čehno očišćenog bijelog luka. Savjetovala mi je da stavim i žalfiju ili lavandu, ali odmah sam joj rekla da to ne djeluje, jer baš tu imam čajeve od tih biljaka", kaže sagovornica.

Još je dala nekoliko saveta. Jedan od njih je da larve podnose relativno niske temperature.

"Ako stavim kesu žitarica zaraženih larvama u frižider, insekti će prezimiti i brzo će se vratiti u život nakon zagrijavanja na sobnoj temperaturi. Leptire i njihova jaja uništava temperatura preko +60, najmanje pola sata, kao i ona od -10 do -15 za nekoliko dana. Najbolje je sve prečistiti sapunom ili sirćetom", rekla je Gordićeva.


Tagovi

Bijeli crvi Crvići Prhrambeni moljac Hljeb Začini Larve Mali leptir Bijeli luk


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki dio Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.