Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 01.09.2021. 07:30

Ogroman višak svinja zbog nedostatka radnika - U Velikoj Britaniji će zapošljavati zatvorenike?

Svaki tjedan broj svinja koje su višak na britanskim farmama raste za 15.000 dok mesnoj industriji nedostaje oko 14.000 radnika.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 100
  • 12
  • 0

Britansko nacionalno udruženje svinjogojaca (NPA) izvijestilo je da neke klaonice rade 25 posto ispod uobičajenih kapaciteta, piše BBC. "Ako vlada uskoro ne učini nešto, na farmama će ostati višak zdravih svinja“, upozorila je Zoe Davies izvršna direktorica ovog udruženja.

Kako navode iz NPA-a, svaki tjedan broj ovih životinja koje su višak na farmama raste za čak 15.000. Zbog nedostatka radnika u pogonima za preradu mesa nisu u mogućnosti otkupiti toliko životinja kao što bi inače, a to dovodi do gomilanja.

Ugrožena profitabilnost

NPA smatra da se svinje u međuvremenu debljaju i rastu, a to ima ozbiljan utjecaj na profitabilnost farmi. Također pojašnjavaju da dodatni troškovi zbog hrane i klaonica za svinje s prekomjernom težinom znače poslovanje s gubitkom.

Problem s viškovima ondje je prisutan otkako je ta zemlja napustila Europsku uniju početkom ove godine. "Sada nam je potreban pristup kvalificiranoj radnoj snazi, ali i vlada koja će nas moći opskrbiti sredstvima za pronalaženje radnika", smatra Davies.

NPA, koja inače predstavlja 80 posto britanskih proizvođača svinja kazala je kako su njezini članovi očajnički pokušali regrutirati ljude. "Povećale su se plaće, ali velik dio njih je otišao u svoje zemlje nakon Brexita i ne uspijevamo popuniti ta radna mjesta“, napomenula je Davies iz čije udruge smatraju da će to rezultirati većim uvozom iz EU.

"Imamo ljude koji žele doći raditi iz drugih zemalja i to im trebamo omogućiti", dodala je. Naime, procjenjuje se da do 80 posto osoblja u tamošnjim tvornicama za preradu mesa nisu iz Velike Britanije.

Radnu snagu zamijenit će zatvorenici?

Prošlog su tjedna, kako piše BBC, čelnici mesne industrije razgovarali s vladom o mogućnosti povezivanja poduzeća s kaznionicama radi popunjavanja radnih mjesta, a uskoro kreće i obuka za zatvorenike za koje se nadaju da će na tim radnim mjestima ostati i nakon odsluženja kazne.

Glasnogovornik Odjela za okoliš, hranu i ruralne poslove (Defra) napomenuo je da vlada razumije važnost sezonske radne snage te da je svjesna izazova s kojima se mesna industrija suočila posljednjih mjeseci zbog pandemije. "Nastavit ćemo blisko surađivati sa sektorom i pomno pratiti tržište prepoznajući pritiske s kojima se trenutno suočava ta grana privrede", zaključio je.

Brexit i Covid-19 već su izvršili ozbiljan pritisak na prehrambenu industriju koja se suočava s nedostatkom berača. Fale i vozači kamiona radi čega je mliječni div Arla morao smanjiti isporuku mlijeka u trgovine. I vlasnici supermarketa upozorili su da je važno riješiti probleme s radnom snagom prije božićnog razdoblja kada kupci pohrle u trgovine.

Udruga neovisnih dobavljača mesa objavila je da ima oko 14.000 slobodnih radnih mjesta. Inače, ova zemlja broji oko pet milijuna svinja, a 40 posto svinjetine koje se ondje jede je domaćeg porijekla dok se 15 do 20 posto izvozi.


Tagovi

Velika Britanije Višak svinja Radna snaga Brexit Izvoz Uvoz Pandemija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.