Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meso iz laboratorija
  • 27.06.2023. 15:00

Odobrili meso iz laboratorija - nakon piletine, proizvodit će i govedinu

Za sada su dopuštenje za proizvodnju i plasiranje na tržište dobile dvije američke tvrtke. Mnogi su skeptični, a stočari i poljoprivredne organizacije negoduju

Foto: Depositphotos/MSPhotographic (ilustracija)
  • 282
  • 71
  • 0

Nakon godina istraživanja i testiranja, meso uzgojeno iz stanica životinja službeno će postati dio prehrambenog sustava u SAD-u. Naime, američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) prvi put je odobrilo proizvodnju i prodaju laboratorijski uzgojenog mesa.

Ono nastaje tako da se od životinja uzimaju stanice koje se u laboratoriju hrane aminokiselinama, vitaminima i mineralima te se razmnožavaju u spremicima, takozvanim kultivatorima. Nakon toga se melje te se od njega izrađuju pljeskavice, kobasice i slični proizvodi. 

Bill Gates jedan od ulagača

Za sada su dopuštenje za prozivodnju i plasiranje na tržište dobila dva proizvođača, UPSIDE Foods u kojega godinama ulaže i Bill Gates te Good Meat koji će proizvoditi kultivirano pileće meso, navodi prnewswire.

Navode kako je prehrambena i industrija poljoprivrednih proizvoda pozdravila ovu odluku kao "povijesni" trenutak dok znanstvenici hvale laboratorijski uzgojeno meso kao moguće rješenje za globalno zatopljenje, nehumano postupanje sa životinjama i rastuću globalnu glad.

Krava ne može biti glavni krivac za klimatske promjene

"Ovo odobrenje će iz temelja promijeniti način na koji meso dolazi na naš stol. To je veliki korak naprijed prema održivoj budućnosti koja čuva izbor i život", rekla je dr. Uma Valeti, izvršna direktorica i osnivačica Upside Foodsa.

Oni će svoje proizvode ponuditi američkim potrošačima kroz partnerske restorane, a nakon "probnog" razdoblja plan im je povećati proizvodnju piletine te se proširiti i na govedinu s većim udjelom masnoće i, kako tvrde, punijim okusom. 

Stočari negoduju 

Kako je bilo i za očekivati, mnogi su skeptični prema ovoj vrsti hrane zbog sigurnosnih rizika budući da nema dovoljno istraživanja o tome kako ovo meso utječe na ljudski organizam. 

Također, negoduju i stočari te poljoprivredne organizacije zbog mogućih posljedica na njihovo poslovanje ako onobude široko prihvaćeno kroz godine, piše New York Times.

Stručnjaci smatraju kako će, jednom kada se nađe na policama, laboratorijski stvorene kobasice i pljeskavice biti skuplje u odnosu na obične, no da to neće previše utjecati na njegovu kupnju.

Služba za sigurnost hrane i inspekciju, pri američkom Ministarstvu poljoprivrede još uvijek izrađuje propise o tome kako bi prehrambeni proizvodi dobiveni iz životinjskih stanica trebali biti označeni. Za sada će dvije kalifornijske tvrtke svoje proizvode zvati "piletina uzgojena u stanicama". 


Tagovi

Meso iz laboratorija Kultivirano meso Upside Foods Bill Gates Good Meat Kultivirana piletina Uma Valeti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.