Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodi
  • 03.02.2020. 07:30

Od 2021. eko proizvodi s prirodnim aromama mogli bi imati drugačiji ukus

Popularnost eko proizvoda postaje sve veća jer je i svijest potrošača veća. Važni su im sastojci proizvoda i odakle dolaze. Od 2021. nas očekuju nova pravila EU u vezi aroma u takvim proizvodima.

Foto: Maja Celing Celić
  • 130
  • 14
  • 0

Posljednjih je godina popularnost eko proizvoda sve veća jer potrošači postaju svjesniji proizvoda koje kupuju, njihovih sastojaka i odakle dolaze. "Sve je više potrošača zabrinuto zbog zdravstvenih pitanja koja se odnose na pesticide, đubriva i druge hemijske materije koje se koriste u poljoprivredi, kao i ekološle prakse te dobrobiti životinja", rekao je za foodnavigator Doruk Ongan, koordinator za regionalne inovacije Europe, Afrike i Bliskog Istoka ističući kako sve to pokreće tržište ekološke hrane i pića.

U Europi je hrana eko porijekla na tržištu porasla za gotovo 11% u 2017. godini i dostigla 37,3 biliona eura.

Na našem kontinentu 64% potrošača vjeruje da prirodni proizvodi imaju značajno bolji ukus, a 39% certifikata za takve proizvode smatraju "prirodnijim". Zapaženo je da kupci u trgovinama sve češće provjeravaju porijeklo proizvoda i sastojke.

Propisi EU za proizvode označene kao "ekološke"  

Europska Unija ima stroge propise za proizvode koji su certificirani i označeni kao "ekološki". Oni moraju biti proizvodi uz ograničenu upotrebu vještačkih đubriva, herbicida i pesticida. Osim toga, nije dopuštena genetska modifikacija, nijednoj uključenoj životinji ne mogu se dati hormoni, a upotreba antibiotika je strogo ograničena.

Krajnje proizvode također moraju provjeriti osobe koje izdaju certifikate, a najmanje 95% poljoprivrednih sastojaka mora biti ekološkog porijekla dok samo 5% poljoprivrednih sastojaka može biti iz drugih izvora.

Prema trenutnom propisu, sve vrste prehrambenih prirodnih aroma dopuštene su u eko proizvodima jer se ne smatraju poljoprivrednim sastojcima i stoga se ne ubrajaju u 95% sastojaka koji moraju biti eko izvornosti.

Što donose nova pravila?

Od 2021. krajnje proizvode koji sadrže "prirodne" arome biće potrebno preformulirati kako bi zadržali svoju oznaku eko porijkela. Arome će morati imati najmanje 95% materijala dobijenog od prirodno imenovanog izvora, kod ekstrakta svih 100% materijala. 

Jedinstveni ukus proizvoda sastavni je dio njegovog identiteta, a prilikom promjene u aromama i ekstraktima proizvoda potrošači će vjerojatno primijetiti čak i suptilne promjene ukusa. Međutim, to može stvoriti priliku za uvođenje novih ukusa ili za stvaranje novih proizvoda.


Tagovi

Nova pravila Ekološki proizvodi Oznake Arome Ekstrakti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.