Pretraga tekstova
Nakon što je zabranila izvoz pšenice u maju, porasla je potražnja pa i cijena za brašnom
Indijska vlada odobrila je ograničenje izvoza pšeničnog brašna kako bi smirila cijene na domaćem tržištu.
Indija je prvo sredinom maja zabranila izvoz pšenice jer je toplinski val smanjio proizvodnju, a domaće cijene dosegnule rekordnu visinu. Tim je potezom dobro uzdrmala svjetska tržišta.
Zabrana je zatim potaknula potražnju za indijskim pšeničnim brašnom, čiji je izvoz skočio za 200 posto između aprila i jula u odnosu na godinu prije, i podigla cijene na domaćem tržištu, stoji u saopćenju indijske vlade.
Kako bi se obuzdao rast cijena pšeničnog brašna i omogućila prehrambenu sigurnost za najugroženije dijelove društva, donijeli su odluku o ograničavanju njegova izvoza.
Navode kako je sukob između Rusije i Ukrajine, dva glavna izvoznika pšenice, poremetio globalni lanac snadbijevanja pšenicom i povećao potražnju za indijskom.
Indija je drugi najveći svjetski proizvođač pšenice i jedna od rijetkih velikih zemalja koja je samodostatna u toj žitarici, a čak ju ne planira niti uvoziti.
Tagovi
Indija Pšenično brašno Izvoz Ograničenje Cijene pšenice Cijena brašna
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.