Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suvo meso
  • 13.01.2024. 09:00

Napravite sami pušnicu za dimljenje mesa

Pušnice ili sušare za dimljenje i sušenje mesa su u ovom periodu pune i u punom pogonu. Kako i od čega ih je najbolje napraviti?

Foto: Karolina Rastija
  • 247
  • 29
  • 0

Nema onog ko ne voli sušeno meso, a svako domaćinstvo ima svoj način pripreme. Da bi bilo kvalitetno nakon sušenja, pri samoj gradnji pušnice moraju se ispuniti određeni uslovi. To je vrlo bitno za onog ko to prvi put radi, jer ako se u startu pogriješi neće se dobiti željeni kvalitet mesa. Svakom početniku nameću se brojna pitanja i to je opravdano.

Jedno od njih je gdje da se postavi pušnica, dakle, sam položaj je bitan, od kojeg materijala ju je najbolje napraviti, šta treba da se nalazi unutar nje, te na kraju i koje je drvo najbolje ložiti pri dimljenju i sušenju mesa? 

Zidajte ciglom

Sušaru je najbolje napraviti na nekom vjetrovitom mjestu, gdje je omogućeno normalno strujanje vazduha. Stoga, izbjegavajte mjesta na nekoj zavjetrini između drugih objekata. To su posebne prostorije koje su namijenjene za pripremu suhomesnatih delicija.

Ranije su se ovi objekti pravili od kamena ili kombinirano od kamena i drveta. Na ovaj način se od davnina konzerviralo i čuvalo meso, njegove prerađevine i riba. Danas se mogu graditi i od drugih savremenijih materijala, koristi se savremenija konstrukcija, ali ključni kriterijumi ostaju isti. Sušnica se može sagraditi na dosta različitih načina, a njena gradnja zavisi od vrste i količine mesa koje će se sušiti, materijala od kojeg namjeravamo graditi i klime područja u kojem se gradnja obavlja.

Nosač gdje se vješa meso treba biti od metalnih cijevi (Foto: Vedran Stapić)

Mora biti potpuno zatvorena i da ima dimnjak koji razvija određenu temperaturu. Dim bi trebalo puštati kroz pušnicu naizmjeničnim otvaranjem i zatvaranjem dimovodnog kanala jer se na taj način dimljenje mesa kontroliše. Sve otvore bi trebalo zaštiti od ulaza štetočina glodara i insekata, aluminijskom mrežom, ali da se omogući ulazak svježeg vazduha kako bi strujanje bilo moguće.

Preporučuje se zidanje punom ciglom ili elementima. Objekat treba da je dovoljno prostran kako bi se dim razvijao i podigao, a to se postiže dobrom izolacijom pri samoj gradnji. Toplotnom izolacijom postižemo da kontakt između spoljašnjeg hladnog vazduha i unutrašnjeg, toplijeg, bude minimalan kako bi u što manjoj mjeri dolazilo do kondenzacije, tj. da se izbjegnu mokri zidovi što nepovoljno utiče na kvalitet mesa.

Šta se događa s neosušenom kobasicom na minusu?

Preporučuje se temelj i ložište graditi od pune cigle ili u kombinaciji sa šamotnom ciglom ili šamotnim malterom. Otvore za ventilaciju bi bilo dobro postaviti sa bočne strane u visini ložišta sa mrežama koja će spriječiti ulazak mačaka, glodara te posebna sitnija mreža protiv insekata. Nosač gdje se vješa meso treba biti od metalnih cijevi  na koje su zavarene  ili se postavljaju kuke.

Načini dimljenja

Drvo za loženje mora biti zdravo, kvalitetno, neobrađeno i dobro suvo kako bi se razvio dim. Za loženje se preporučuje tvrdo drvo kao što su: bukva, jasen, hrast i grab, a vrba, topola, lipa se ne koriste za ovu namjenu. Obojene i lakirane iverice, te otpatke od lakiranog drveta se nikako ne preporučuju jer sagorijevanjem ispuštaju otrovne materije.

Dimljenje mesa se može obaviti na različite načine i to:

  • hladnim dimljenjem 16-22 oC i niže.
  • toplim dimljenjem 40 -60 oC,
  • vrućim dimljenjem 60-90 oC.

Tagovi

Sušenje mesa Dimljenje mesa Pušnica Sušara Suhomesnati proizvodi Gradnja pušnice


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]