Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pozitivan primjer
  • 09.09.2022. 13:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čelić

Mljekara Smajić podigla otkupnu cijenu mlijeka - sirovine je sve manje

Ova čelićka kompanija od oktobra će mlijeko otkupljivati po višoj cijeni, kako bi pomogli proizvođačima i zadržala kooperante. 

Foto: Mljekara Smajić
  • 1.594
  • 469
  • 0

Proteklih nekoliko dana vodi se žustra polemika o tome hoće li Bosna i Hercegovina ostati bez mlijeka. Dok proizvođači tvrde da je nestašica izvjesna, zbog skupih inputa, suše i niske otkupne cijene što je mnoge farme dovelo do gašenja, nadležne institucije navode kako "mlijeka ima dovoljno".

Iz mljekre „Smajić“ za Agroklub potvrđuju da je sirovine sve manje u ponudi, dok potražnja raste.

Nova cijena 0,88 KM/l

Ova čelićka kompanija od oktobra će mlijeko otkupljivati po višoj cijeni, kako bi pomogli proizvođačima i zadržala kooperante. 

"Od oktobra će se mlijeko obračunavati i plaćati po cijeni od 0,88 KM po litru, obavijestili smo farmere. Mi od avgusta dižemo cijene, jer je stanje dosta teško i za proizvođače. Sve je poskupilo i gorivo i prehrana, a nemaju pomoć ni od koga", kazali su nam iz ove mljekare. 

Poziv farmera: Ko priča o stabilnoj proizvodnji mlijeka u FBiH, nek' stane ispred nas!

Otkup vrše u svojih 13 stanica od oko 150 kooperanata s područja općine Čelić i Brko distrikta, kao i od nekoliko zadruga.

"Prošli mjesec smo otkupili 180.000 litara mlijeka. Proizvodnja je smanjena, krenut ću od sebe, jer sam i ja bio primoran ugasiti farmu. Mlijeko je bilo pola marke 20 godina, odnosno do prije dva-tri mjeseca, dok je sve ostalo poskupilo", ističe Zenan Okanović, iz mljekare Smajić. 

Sve manje sirovine

On navodi da je potražnja u stalnom porastu, koliko god cjenovnik da se mijenja. Istovremeno je sirovine sve manje u ponudi. 

"Javljaju se novi kupci jer izgleda da je problem i kod drugih mljekara. Mi smo od četiri nove zadruge uzeli mlijeko da dopunimo potrebno za proizvodnju", dodaje Okanović. 

Domaći proizvođači (ne) mogu podmiriti potrebe za mlijekom?

Dodatni problem je i ambalaža, koju je sve teže nabaviti, kaže, pojasnivši da moraju nabavljati od više dobavljača kako bi zadovoljili potrebe u proizvodnji. Neka ambalaža je, dodaje, poskupila i do 100 posto.   


Tagovi

Mljekara Otkup mlijeka Cijena mlijeka Smajić Farmeri Proizvodnja Zenan Okanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P