Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza mesa
  • 08.11.2016. 14:00

Meso u BiH zadovoljava mikrobiološke parametre?

Prema dosad prikupljenim i obrađenim rezultatima u 2016. je u skupini hrane "meso i proizvodi od mesa stoke, peradi i divljači" uzeto 11.933 uzorka, od čega je bilo 80 uzoraka (0,67) s nezadovoljavajućim rezultatima.

Foto: Bigstockphoto/Dron-M
  • 909
  • 43
  • 0

Prema podacima o laboratorijskim analizama hrane koje su Agenciji za sigurnost hrane dostavile laboratorije za kontrolu hrane, u Bosni i Hercegovini su u 2015. godini mikrobiološke analize urađene na 10.716 uzoraka mesa i mesnih proizvoda, pri čemu je bilo 145 uzoraka s nezadovoljavajućim rezultatima (1,35%).

Prema dosad prikupljenim i obrađenim rezultatima u 2016. godini je u skupini hrane "meso i proizvodi od mesa stoke, peradi i divljači" uzeto 11.933 uzorka, od čega je bilo 80 uzoraka (0,67%) s nezadovoljavajućim rezultatima. Kao što je poznato, hrana je veoma osjetljiva materija i ne postoji tzv. nulti rizik ili apsolutna sigurnost. Uvijek može doći do kontaminacije hrane ukoliko se ne postupa sukladno važećim propisima, procedurama i preporukama mjerodavnih tijela.

Ne postoji nulti rizik od kontaminacije hranom

Kako bi se na što bolji način doprinijelo zaštiti zdravlja i interesa proizvođača u Bosni i Hercegovini, te pomoglo mjerodavnim tijelima entiteta, županija i Brčko distrikta BiH, kao i laboratorijama ovlaštenim za provođenje analiza u svrhu službenih kontrola u dijelu provođenja zakonodavnog okvira, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je u proteklom razdoblju organizirala čitav niz obuka namijenjenih predstavnicima mjerodavnih tijela Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, subjektima u poslovanju s hranom i svim zainteresiranim stranama u sustavu sigurnosti hrane.

Obuke su, podsjećaju iz Agencije, organizirane uz podršku Evropske komisije, raznih projekata i međunarodnih organizacija, kao što su TAIEX instrument, Twinning projekt, USAID/Sida FARMA projekt, BTSF, IPA fondova i slično. U prethodne dvije godine (2014. i 2015.) Agencija je održala 14 obuka na kojim je ukupno sudjelovalo 354 predstavnika mjerodavnih tijela, subjekata u poslovanju s hranom, nevladinih organizacija i drugih zainteresiranih subjekata.

U 2016. godini Agencija je koristila TAIEX instrument i BTSF treninge, te je ukupno održano pet ekspertskih misija, dvije radionice i osam BTSF treninga.

Foto: Bigstockphoto/Dron-M


Tagovi

Meso Analiza Agencija za sigurnost hrane Mikrobiološki parametri


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]