Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kultivirano meso
  • 23.01.2025. 14:00

Meso iz laboratorija dobilo službeni certifikat - trebao bi ubrzati prihvaćanje ovih proizvoda?

Certifikat C-Label ključan je za ubrzanje prihvaćanja ovih proizvoda i doprinos održivijoj budućnosti prehrane, kažu iz V-Label GmbH, međunarodne organizacije za certifikaciju veganskih i vegetarijanskih proizvoda

Meso iz laboratorija dobilo službeni certifikat - trebao bi ubrzati prihvaćanje ovih proizvoda?
Foto: Prijatelji životinja
  • 131
  • 66
  • 0

Meso iz laboratorija, tzv. kultivirano, dobilo je posebnu oznaku. Riječ je o certifikatu C-Label kojeg je razvila švicarska organizacija V-Label GmbH, međunarodna organizacija za certifikaciju veganskih i vegetarijanskih proizvoda. 

"Certifikat je ključan za ubrzanje prihvaćanja ovih proizvoda i doprinos održivijoj budućnosti prehrane”, izjavio je Renato Pichler, osnivač V-Labela.

Osim toga, kažu, osigurava da proizvodi zadovoljavaju visoke standarde kvalitete i sigurnosti, bez životinjskih sastojaka, patogena, GMO-a i antibiotika. 

Kultivirano meso, podsjećaju, inovativni je oblik proizvodnje mesa koji se dobiva uzgojem životinjskih stanica u kontroliranim laboratorijskim uvjetima, bez potrebe za ubijanjem životinja.

Proces, kažu, počinje izolacijom malog uzorka stanica koje se potom stavljaju u bioreaktore, gdje se hrane hranjivim tvarima poput proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Stanice se umnožavaju i diferenciraju u mišićne, masne i druge vrste stanica koje čine strukturu mesa. Nakon nekoliko sedmica, formira se tkivo koje je, opisuju tako, identično konvencionalnom mesu na molekularnoj i nutritivnoj razini. 

No, dok oni ističu da bi se, prema istraživanju koje su objavili naučnici sa Univerziteta Oxford i Univerziteta u Amsterdamu, kultivirano meso moglo proizvoditi uz do 96% niže emisije stakleničkih plinova, 45% manje energije, 99% manje korištenja zemljišta i 96% manje potrošnje vode u poređenju s proizvodnjom konvencionalnoga - drugo istraživanje sugerira upravo suprotno. 

Novo istraživanje: Proizvodnja kultiviranog mesa šteti okolišu više od stočarskih farmi?

Naime, u 2023. Derrick Risner i kolege s kalifornijskog univerziteta Davis završili su istraživački rad kojim upozoravaju da je potencijal globalnog zagrijavanja od proizvodnje mesa iz staničnih kultura čak od 4 do 25 puta veći nego onaj od proizvodnje klasične govedine, odnosno da se uzgojem u laboratorijima izlučuje više CO2 i time potencira problem stakleničkih plinova.

Brojne zemlje EU također su jasno dale do znanja da tako proizvedeno meso nije održiva alternativa onome s farmi. 


Tagovi

Kultivirano meso Certifikat C-Label Renato Pichler Veganstvo Prehrana


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

“Naš AI je usmjeren na poljoprivredu, koristeći vlastitu neuronsku mrežu. Kombinacija robota koji pregledaju biljke sa zemlje i dronova koji prikupljaju podatke iz zraka omogućava detaljan pregled stanja usjeva. Integracija s IoT senzorima... Više [+]