Certifikat C-Label ključan je za ubrzanje prihvaćanja ovih proizvoda i doprinos održivijoj budućnosti prehrane, kažu iz V-Label GmbH, međunarodne organizacije za certifikaciju veganskih i vegetarijanskih proizvoda
Meso iz laboratorija, tzv. kultivirano, dobilo je posebnu oznaku. Riječ je o certifikatu C-Label kojeg je razvila švicarska organizacija V-Label GmbH, međunarodna organizacija za certifikaciju veganskih i vegetarijanskih proizvoda.
"Certifikat je ključan za ubrzanje prihvaćanja ovih proizvoda i doprinos održivijoj budućnosti prehrane”, izjavio je Renato Pichler, osnivač V-Labela.
Osim toga, kažu, osigurava da proizvodi zadovoljavaju visoke standarde kvalitete i sigurnosti, bez životinjskih sastojaka, patogena, GMO-a i antibiotika.
Kultivirano meso, podsjećaju, inovativni je oblik proizvodnje mesa koji se dobiva uzgojem životinjskih stanica u kontroliranim laboratorijskim uvjetima, bez potrebe za ubijanjem životinja.
Proces, kažu, počinje izolacijom malog uzorka stanica koje se potom stavljaju u bioreaktore, gdje se hrane hranjivim tvarima poput proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Stanice se umnožavaju i diferenciraju u mišićne, masne i druge vrste stanica koje čine strukturu mesa. Nakon nekoliko sedmica, formira se tkivo koje je, opisuju tako, identično konvencionalnom mesu na molekularnoj i nutritivnoj razini.
No, dok oni ističu da bi se, prema istraživanju koje su objavili naučnici sa Univerziteta Oxford i Univerziteta u Amsterdamu, kultivirano meso moglo proizvoditi uz do 96% niže emisije stakleničkih plinova, 45% manje energije, 99% manje korištenja zemljišta i 96% manje potrošnje vode u poređenju s proizvodnjom konvencionalnoga - drugo istraživanje sugerira upravo suprotno.
Novo istraživanje: Proizvodnja kultiviranog mesa šteti okolišu više od stočarskih farmi?
Naime, u 2023. Derrick Risner i kolege s kalifornijskog univerziteta Davis završili su istraživački rad kojim upozoravaju da je potencijal globalnog zagrijavanja od proizvodnje mesa iz staničnih kultura čak od 4 do 25 puta veći nego onaj od proizvodnje klasične govedine, odnosno da se uzgojem u laboratorijima izlučuje više CO2 i time potencira problem stakleničkih plinova.
Brojne zemlje EU također su jasno dale do znanja da tako proizvedeno meso nije održiva alternativa onome s farmi.
Tagovi
Autor