Sve je počelo 2008. godine kada su od voća iz manastirskog voćnjaka ispekli oko 120 litara rakije.
Više od jedne decenije monasi u manastiru kod Dervente proizvode rakiju, a ove godine na Sajmu u Novom Sadu osvojili su sve što se moglo osvojiti.
Rakija viljamovka manastira Donja Bišnja je proglašena za šampiona kvaliteta u grupi proizvoda, što je čini najbolje ocijenjenom viljamovkom 91. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Za vrlo visok kvalitet zlatnom medaljom su nagrađene manastirske rakije od šljive i dunje, a liker od višnje je dobio srebro.
"Ovo samo govori da smo nešto naučili, da znamo. Odškrinuli smo neka vrata da znamo neki put kako bi to trebalo da se radi, proizvode rakije, tako da uvijek može bolje. Mislim da je to nama neki pokazatelj da smo na dobrom putu", kaže arhimandrit Simeon, iguman manastira Bišnja
Bratstvo manastira nadomak Dervente, godina izlaže na sajmovima, i dobitnici su brojnih priznanja za kvalitet.
Sve je počelo 2008. godine kada su od voća iz manastirskog voćnjaka ispekli oko 120 litara rakije.
"Tada smo ispekli nešto viljamovke, šljive i jabuke. Učili smo se uz stari veseli stroj, a o proizvodnji slušali savjete iskusnih domaćina”, kaže Simeon, dodajući da su tada svu rakiju podijelili.
Nažalost, ovo tlo kod manastira nije podobno za voće, tako da ga kupuju, a godišnje prerade 30 do 40 tona. Već 2011. oformili su polu-automatizovanu destileriju i nabavili savremenu opremu.
"Sada je lakše sve, dovoljan je jedan čovjek da radi sve. Odmah se obavlja prepek, ne treba kao u običnim kazanima da se skuplja patoka, pa da se prepječe, pa mali dio bude patoke. Mi smo naučili kako bi trebalo od početka, od branja, do muljanja voća, fermentacije, prepjecanja, odležavanja, sve već manje-više znamo, ali uvijek se učimo", priča ovaj proizvođač rakije, koja je postala brend derventskog kraja.
Rakija proizvedena u Donjoj Bišnji već je otišla na sve kontinente. Oni koji su je probali, imaju samo riječi hvale.
"Naš manastir sagradila je jedna porodica koja živi u Americi, tako da je rakija prvo tamo otišla, a danas je stigla na sve strane svijeta", kaže Simeon.
Za sada nije u planu proširenje proizvodnje, ali cilj je da iz godine u godinu unapređuju kvalitet postojećeg asortimana proizvoda.
Povezana biljna vrsta
Fotoprilog
Tagovi
Autor