Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvršena kontrola
  • 14.10.2022. 16:10

Kobasice "Wudy", u kojima je pronađena opasna bakterija, zatečene u prodaji

U pet kontrolisanih trgovina je u prodaji zatečena količina od ukupno 12 kg opozvanog proizvoda, koja je uništena na licu mjesta

Foto: Depositphotos/firstblood
  • 126
  • 18
  • 0

Federalni veterinarski inspektorat izvršio je krajem septembra kontrolu uvoznika pilećih kobasica "Wudy" u kojima je pronađena opasna bakterija.

Riječ je o subjektu na području Širokog Brijega, a kontrola je izvršena nakon obavijesti Agencije za sigurnost hrane BiH da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene sporne kobasice porijeklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155). 

Kobasice zatečene u prodaji

Kako je saopćeno, utvrđeno je da se kod uvoznika u prodaji i dalje nalazi određena količina ovog proizvoda zbog čega je inspekcijski nadzor nastavljen u trgovinama, te su do sad izvršene kontrole u 77 njih na području FBiH.

U pet kontrolisanih trgovina je u prodaji zatečena količina od ukupno 12 kg opozvanog proizvoda, koja je uništena na licu mjesta, a svi subjekti nadzora koji su zatečeni u prekršaju će biti sankcionisani u skladu sa zakonom.

“Upozoravamo subjekte u poslovanju s hranom da su dužni efikasno i tačno obavijestiti potrošače o razlozima za povlačenje hrane i, ako je potrebno, od potrošača tražiti povrat takve hrane kojom su već snabdjeveni", rekao je glavni federalni veterinarski inspektor, dr.vet. Nermin Smajlagić 

Izrečene kazne

On je skrenuo pažnju veterinarima i veterinarskim inspektorima na važnost stručnog i savjesnog obavljanja propisanih  pregleda u objektima koji su pod njihovim veterinarsko-zdravstvenim nadzorom, "kako bi se pravovremenim i profesionalnim djelovanjem spriječile štetne posljedice po zdravlje stanovništva”.

Pronađena opasna bakterija u pilećim kobasicama "Wudy"

Subjektu nadzora - uvozniku je za uočene nepravilnosti izrečeno rješenje o otklanjanju nedostataka, dok će za dva subjekta nadora koji iz prodaje nisu povukli opozvane proizvode, u skladu sa Zakonom o hrani, biti izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 27.000 KM.


Tagovi

Kobasice Wudy Kontrola Uvoznik Inspektori Široki Brijeg


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Dok se vinova loza gajila na vlastitom korijenu nazivali su je biljkom siromašnih zemljišta jer je uspijevala na svim tipovima zemljišta, osim na močvarnim i zaslanjenim... Uskoro na AK 🍇