Kompletna priča počela je sa sokom od jabuke, a kasnije su proizveli imuno pekmez koji je i danas njihov broj jedan proizvod iako je asortiman dosta širok.
Krenuli smo od ničega, danas imamo domaći brend - tako u najkraćem svoju priču koja živi tek sedam godina opisuju iz porodičnog poljoprivrednog obrta "Maksuz" sa Ilidže. Bazirani su na preradu voća te pčelinje proizvode, a ponose se i svojim Maksuz pčelinjakom, api & wellness centrom u Gladnom Polju.
U ovom porodičnom biznisu, koji su pokrenula dva brata sa suprugama, proizvode hladno cijeđene domaće sokove, prirodne sirupe, pekmez, džemove, energetske kuglice te med i medne mješavine.
"Radimo po tradicionalnim recepturama, domaće pekmeze od jabuka, kruške, hurme, duda, rogača, sve po starim recepturama, kako su nekada radile naše nane i pranane. Držimo se starog recepta i zaista smo prepoznatljivi po tome", kaže za Agroklub Amela Čolić, dodavši da i sam logo sve kazuje - maksuz pravljeno iz ljubavi, ono što su nas nekada učili i što smo mi jeli kao mali.
Kompletna priča počela je sa sokom od jabuke, a kasnije su proizveli imuno pekmez koji je i danas njihov broj jedan proizvod iako je asortiman dosta širok.
"Baza je pekmez od domaćih jabuka sa 17 vrsta različitog sjemena koštunjavog i suhog voća i namijenjen je za krvnu sliku i željezo, ono što mogu reći je da se pokazao jako dobro", dodaje naša sagovornica i ističe kako je raduje što ljudi sve više cijene ono što je prirodno i domaće "kupe jednom, kada se vrate mi znamo da smo uradili pravu stvar".
A, da je u sam asortiman uloženo mnogo truda vidljivo je i na prvi pogled - ambalaža, deklaracije, logo...Iz ovog obrta se svake godine trude izbaciti nešto novo, a posljednje su se u ponudi tako našle energetske kuglice u šest okusa.
Posjeduju 135 pčelinjih društava, te api i wellness centar izgrađen po evropskim standardima, a u njemu nude dvije vrste inhalacija, odnosno puni i polu tretman.
"Puni tretman znači da radimo s pčelinjim proizvodima, tinkturama napravljenim od polena meda propolisa, matične mliječi u kombinaciji sa određenim travama, dosta pomaže kod bronhitisa, astme, čestih upala grla, upale sinusa i alergija. Ono što je primarno je inhaliranje direktno iz košnice", kaže nam Amela uputivši poziv svima da ih posjete s početkom nove sezone, u proljeće kad i pčela počinje da izlazi.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica