Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 09.03.2022. 17:00

Globalna nestašica suncokretovog ulja

Sukob u Ukrajini je doveo do smanjenja upotrebe ovog ulja. Globalno tržište ne može nadomjestiti taj gubitak

Foto: Depositphoto/branex
  • 498
  • 126
  • 0

Sukob u Ukrajini je izazvao deficit suncokretovog ulja na svjetskom tržištu. Ondje je obustavljena prerada suncokretovog sjemena, ali i izvoz, što utiče na obim isporuke.

Stopiranje izvoza iz crnomorskih luka dovelo je do smanjenja njegove upotrebe te povećanja potražnje za drugim biljnim uljima (repičinim, sojinim, palminim i kukuruznim). Međutim, zamjena će biti upitna zbog ograničene ponude, informiše OilWorld.

Gubitak se ne može nadomjestiti

EU je uvezla 1,52 miliona tona ukrajinskog suncokretovog ulja u periodu oktobar-decembar 2021. To je manje u odnosu na 2,16 miliona tona u istom periodu 2020. godine, međutim, ono je činilo 86 posto ukupne isporuke te robe u EU.

Globalno tržište ne može nadomjestiti ovaj gubitak od 1,2 do 1,3 miliona tona mjesečno bez značajnog smanjenja potrošnje ulja i masti.

Sankcije Rusiji su dodatno doprinijele vrtoglavom rastu cijena sačme od uljane repice u Evropi. Rusija je do sada činila više od trećine uvoza te stočne hrane u EU.

Raste potražnja za argentinskim?

Argentina je u izvještajnom periodu u EU izvezla samo 10 hiljada tona suncokretovog ulja. U toj je zemlji 2. marta krenula žetva i požnjeveno je oko 1,64 miliona tona sjemena na 30 posto zasijanih površina. Cijena argentinskog suncokretovog ulja porasla je na 500 do 600 USD/t tokom prošle sedmice (od 3. marta). No, njihova je ponuda ograničena, a kako piše apk-inform, njen izvoz može dostići u najboljem slučaju 0,8 miliona tona u periodu januar-septembar 2022, što je povećanje od 0,1 milion tona u odnosu na isti period prethodne godine.

Cijene hrane dostigle novi rekord svih vremena

Prinos kanadske repice trebalo bi da padne za 3,0 do 3,5 miliona tona u februaru/julu 2022., smanjujući ukupni obim prerađene ili izvezene na devetogodišnji minimum od samo oko 14 miliona tona ove sezone.


Tagovi

Ukrajina Ulje Tržište ulja Suncokretovo ulje Nestašica ulja Rat u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...