Pretraga tekstova
Problem su izoflavoni, kažu iz Agencije. Pobornici biljne prehrane se ne slažu.
Francuska agencija za sigurnost hrane (ANSES) je preporučila da se u masovnoj ugostiteljskoj ponudi izbjegavaju proizvodi na bazi soje, poput sira tofu, zbog zdravstvenih rizika povezanih s njihovom konzumacijom, piše Euractiv.
Odluka se, kažu, temelji na procjeni rizika koja je provedena na soji, glavnom izvoru molekula poznatih kao izoflavoni, koji imaju estrogensku hormonalnu aktivnost. Prekomjerna konzumacija izoflavona može negativno utjecati na reproduktivni sistem.
ANSES je također pozvala proizvođače hrane da preispitaju tehnike proizvodnje i obrade soje kako bi smanjili nivo izoflavona u hrani.
Ova preporuka izazvala je negativne reakcije organizacija koje se zalažu za vegetarijansku prehranu.
Direktor bez stranačke knjižice, Sanin Tanković: Zdravstveno ispravna hrana je nadležnost svih!
Rafael Pinto, viši politički menadžer Evropske vegetarijanske unije, kritizirao je odluku, nazivajući je "protivnaučnom" i "taktičkom odlukom koja ima za cilj odvratiti potrošače od biljnih alternativa".
Anna-Lena Klapp iz ProVeg International istaknula je da postoje brojne studije koje dokumentiraju zdravstvene i ekološke koristi soje te pozvala na provjeru analiza koje podržavaju preporuku ANSES-a, a koja je u suprotnosti s nacionalnim prehrambenim smjernicama u mnogim zemljama.
Odluka ANSES-a dolazi u trenutku kada se na evropskom nivou sve više potiče diversifikacija izvora proteina radi održivosti prehrane. No, organizacije smatraju da je odluka problematična jer se, za razliku od soje, ne donosi slična preporuka za prerađeno crveno meso, koje je Svjetska zdravstvena organizacija 2015. godine klasificirala kao kancerogeno.
U međuvremenu, posljednja evaluacija izoflavona na nivou EU-a obavljena je prije 10 godina i nije identificirala štetne učinke tih molekula.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
ANSES Soja Tofu Rafael Pinto Anna-Lena Klapp
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim tiskanim medijima, a posljednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)