• Duvan čvarci
  • 29.11.2018. 18:00

Duvan čvarci prave se šest do osam sati i vrlo su skupi

Za duvan čvarke mnogi kažu da se jedu i kad se posti, a Valjevci, u susjednoj Srbiji, koji ih desetljećima prave na isti način, ponosni su na svoj proizvod. Receptura za duvan čvarke je jednostavna, a oni koji ih prave, kažu da nema tajne.

Foto: Sanja Dovečer
  • 701
  • 38
  • 0

Čvarke treba praviti sa puno strpljenja i ljubavi da bi bili oni pravi. Da bi se napravili valjevski duvan čvarci, potrebno je vrijeme od šest do osam sati. Masnoća se isjecka na kockice i ubaci u oraniju, vatra ne smije biti jaka i stalno se mora miješati. A pored masnoće, obavezno je da bude mesa, kako kažu, da masnoća bude "prošarana". Tako pripremljeni čvarci se nekoliko mjeseci mogu držati van frižidera, neće se pokvariti ili užegnuti. 

Recept za duvan čvarke star dva stoljeća

Neke legende kažu da je receptura po kojoj se čuveni duvan čvarci prave u ovom kraju stara i dvjesta godina. Na prvom mjestu, ipak je odabir sirovine i dužina kuhanja. Duvan čvarci se dugo spremaju, ali da bi bili oni pravi mora se naći najbolji momenat da se počne sa cijeđenjem. Obično se to radi kroz platnenu krpu i cijedi se do posljednjih kapi masnoće. Kažu da u duvan čvarcima ima manje od 10% masti, a zbog samog procesa pravljenja dobija se mala količina, pa su samim tim jako skupi i smatraju se pravim specijalitetom. Podsjećaju bojom i teksturom na rezani duvan, zbog čega se i udomaćio ovaj naziv.

Ceđenje
Cijeđenje čvaraka

Mesari koji i desetljećima prave duvan čvarke, imaju neki svoj tajni recept i dok ga jedni ne otkrivaju, drugi preporučuju da je najbolje da se u jednu oraniju stavi oko 25 kilograma masnoće, doda još oko pet kilograma krtog mesa od plećke ili buta i sipa dosta vode, neki kažu i do 40 litara, a tokom pripreme ona ispari. 

"Da bi čvarci ličili na duvan, komadići mesa ne smiju biti sitni, jer će ta vlakna koja su sadržana u mesu i masnoći činiti duvan čvarke. Kada će početi da se cijedi mast, samo je stvar iskustva. Kad se iscijedi mast, čvarci koji ostanu prebacuju se u dublju posudu i sole po ukusu.  Na ovaj način dobije se 6-7 kg čvaraka, jer sve zavisi koliko je mesnata bila masnoća i koliko je mesa i slanine još dodato", kaže valjevski mesar "kralj čvaraka" Slaven Batočanin.

Jedinstven Festival duvan čvaraka

Upravo on je duvan čvarke zaštitio kao brend, a prije 13 godina, pokrenuo je i održavanje festivala na kome se valjevski mesari takmiče za prestižnu nagradu najboljeg u spravljanju duvan čvaraka tog dana. Festival duvan čvaraka je jedinstvena prilika da se ne samo vidi kako nastaje taj proizvod jedinstven za ovo podneblje, nego i da se proba. Održava se u oktobru, a ove godine po prvi put su se pravili i takozvani valjevski šoder čvarci, ali koliko god oni bili ukusni, duvan čvarci su bez konkurencije.

"Cijena duvan čvraka ove godine na Festivalu bila je od 1.000 do 1.100 dinara za kilogram (oko 18 KM), dok su šoder čvarci prodavani za 800 dinara (oko 13 KM). Duvan čvarci i festival su proslavili grad, ali i držvu. Samo ove godine, za dva dana, Festival je posjetilo oko 70.000 ljudi, a većina posjetitelja se vraća u grad na Kolubari iz godine u godinu", napominje Slaven. 

Čvarci
Sa lijeve strane šoder čvarci, a sa desne duvan čvarci

Bilo je ideja proteklih desetljeća da se duvan čvarci plasiraju na inostrano tržište, ali oni koji ih prave, smatraju da je to teško realizovati, a osnovni razlog je što je potrebno mnogo masnoće, vremena da se ona istopi i uprži, a količina koja se dobije je relativno mala, pa se potražnja ne bi mogla zadovoljiti.  


Tagovi

Duvan čvarci Valjevo Slaven Batočanin Festival duvan čvaraka Čvarci


Autorica

Sanja Dovečer

Sanja Dovečer

Novinarka sa iskustvom od 18 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi