Željeli smo da saznamo kakvog je okusa čuvena batatovka, a njen proizvođač Ivan Krošlak kaže da specifičnost leži u tome što svako različito opisuje njenu aromu
Proizvodnja voćnih rakija je široko rasprostranjena na našim prostorima, ali da li ste čuli da se rakija može napraviti i od batata? Poljoprivrednik Ivan Krošlak iz sela Gložan blizu Bačke Palanke u susjednoj Srbiji među prvima je počeo da gaji batat, a od prije nekoliko godina proizvodi od njega i rakiju. Po tome je jedinstven kako na našem, tako i na svjetskom tržištu.
Poznato je da je batat ili slatki krompir višegodišnja tropska biljka koja izgledom podsjeća na krompir, ima sladak okus i bogata je proteinima što je čini izuzetno vrijednom kulturom. Koristi se u kulinarstvu za pripremu pirea, čorbi, a od nedavno i za proizvodnju rakije u ovom selu u Vojvodini.
"Prvobitni plan je bio da iz godine u godinu povećavamo broj sadnica, jer je potražnja za batatom bila velika. Međutim, uslijed kovid pandemije interesovanje je stalo i u jednom trenutku smo imali veće količine u skladištu. Tada se rodila ideja o rakiji", počinje priču ovaj poljoprivrednik čije površine pod batatom zauzimaju skoro dva hektara.
Batat je, kako dalje ističe, slabo zahtjevna kultura koju ne napadaju bolesti, a ni štetočine. Osim žičnjaka i poljskih miševa koji mogu da naprave određenu štetu, ovoj kulturi ne prijete druge opasnosti. Da bi plod bio kvalitetan i bez oštećenja, prilikom sadnje se koristi zemljišni insekticid i to je jedini tretman pesticidima koji se primjenjuje u ovoj proizvodnji.
"U toku vegetacije nema pretjeranog posla, osim što se u početnim fazama razvoja više navodnjava. Međutim, treba voditi računa o količini vode kao i o prestanku navodnjavanja negdje u avgustu kako ne bi previše porastao i izgubio na vrijednosti."
Evo zanimljivosti o batatu - vrstama, čuvanju, hranjivosti i pripremi
Prema riječima ovog proizvođača, od izuzetne važnosti je da batat koji se proizvede pripada prvoj klasi, jer tržište za drugu klasu ne postoji. To znači da ne smije biti previše krupan i na njemu ne smije biti oštećenja. Batat koji je bio težak čak 3,5 kilograma nije mogao da proda.
A da vremenske neprilike mogu napraviti izazov u proizvodnji pokazalo se u maju kada je batat pogođen gradom koji je tom prilikom uništio gotovo sve biljke.
"Ostale su samo peteljke, lista nigdje. Mislio sam da od toga ništa neće niti. Čak jedno vrijeme nisam ni obilazio zasad da se ne bih nervirao. Ipak, biljke su se vremenom regenerisale, stvorile novu lisnu masu i bilo je prinosa", kaže naš sagovornik i dodaje da je prosječan prinos po sadnici oko kilogram.
Sve do kovid pandemije, ovaj poljoprivrednik je uspješno plasirao batat na tržište, ali je u jednom momentu zavladala stagnacija. S obzirom na veće količine ovog povrća u skladištima i nemogućnosti dugoročnog čuvanja, Ivan je odlučio da pokuša da napravi rakiju. Prilikom prvog, ali i drugog pokušaja dobio je čistu destilovanu vodu, ali riješio je da se edukuje, posavjetuje sa stručnim ljudima i treće godine je od nekoliko stotina kilograma batata dobio 15 litara rakije.
"Prvu proizvedenu sam uglavnom poklanjao, dao na degustaciju, a popili smo i mi. Naišao sam na pozitivne kritike i odlučio sam da tu ne stanem."
Željeli smo da saznamo kakvog je okusa čuvena batatovka, a Ivan kaže da specifičnost leži u tome što svako različito opisuje njenu aromu.
"Jedinstvena je, neuporediva sa drugim rakijama. Ima neku cvijetnu aromu i miriše na ružu", opisuje on.
Kada je probate, dodaje, počinje da grije, a onda vam se usta pune okusima. Nekoga podjseća na breskvu, nekome je slatka, ali je u svakom slučaju egzotična i lako se pije, iako ima 40 posto alkohola.
"U svijetu prepunom masovne proizvodnje i standardizovanih okusa, batatovka je osvježenje. Osvaja svojim karakterom, pričom i okusom", jasan je Krošlak.
Proces proizvodnje je isti kao i kod drugih rakija, ali tajna leži u pripremi komine i momentu kada se peče. Ipak, ne želi da nam otkriva detalje, ali kaže da rade na tome da batatovka postane poznata u svijetu.
"Redovno posjećujemo sajmove, bazare, dešavanja na kojima ljudi imaju priliku da probaju ovo jedinstveno piće. Svi odmah pomisle da ima okus votke, ali kada probaju, iznenađenje je više nego prijatno. Nesvakidašnja aroma daje posebnu notu ovoj rakiji", završava on.
Tagovi
Autorica