Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 03.12.2021. 18:00

Cijene hrane na globalnoj razini u studenom dosegle desetljetni rekord

Indeks cijena hrane Ujedinjenih naroda u studenom se popeo četvrti mjesec zaredom i to na najvišu razinu od lipnja 2011.

Foto: Depositphotos/bodnarphoto
  • 102
  • 4
  • 0

Globalne cijene hrane porasle su u studenom, četvrti mjesec zaredom, stoji u izvješću Organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN-u (FAO). Indeks koji prati cijene košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u prosjeku 134,4 boda, što je 1,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec, listopad te 27,3 posto više u odnosu na studeni 2020. 

To je njegova najviša vrijednost od lipnja 2011. godine. 

Kada je riječ o kategorijama hrane, u odnosu na prethodni mjesec, najviše su porasle cijene za žitarice i mliječne proizvode te šećer dok su one za meso i biljna ulja neznatno pale. 

Skuplje žitarice, mlijeko i šećer

Kada je riječ o žitaricama, indeks je iznosio 141,5 bodova, odnosno 3,1 posto više nego u 10. mjesecu i 23,2 posto više nego u studenom prošle godine. Kako ističu u izvješću, cijene je peti mjesec zaredom, na najvišu razinu od svibnja 2011. podigla snažna potražnja u vrijeme smanjenih zaliha, posebno pšenice visoke kvalitete među glavnim izvoznicima. Dogodila se i lošija kvaliteta žitarica u Australiji zbog suše, ali i neizvjesnost zbog izvoznih mjera u Rusiji. Zbog ograničenih zaliha i utjecaja tržišta pšenice rasla je i cijena ječma, kao i kukuruza. One za rižu uglavnom su ostale stabilne. 

Kao što smo u uvodu rekli, rasla je i vrijednost mlijeka, indeks je u prosjeku bio 12,5 bodova što je 3,4 posto više u odnosu na listopad i 19,1 posto više nego u studenom 2020. Na ovaj je trend utjecao nagli rast međunarodne kotacije za maslac i mlijeko u prahu, a što je potaknuto smanjenim globalnim izvoznim zalihama, posebno onih u glavnim zemljama proizvođačima u zapadnoj Europi.

Viša je i cijena šećera s prosječnim indeksom od 120,7 bodova, odnosno 1,4 posto više u odnosu na listopad ove i čak 40 posto više u odnosu na studeni prošle godine. Razlog su više cijene etanola koje su potaknule uzgajivače šećerne trske da je usmjere u sektor proizvodnje alkohola, objasnio je FAO.

Biljno ulje i meso jeftniji

One za biljna ulja su neznatno pale, a prosječni je indeks bio 184,6 bodova, tj. 0,2 posto manje u odnosu, kako navodi FAO, rekordno visoku razinu zabilježenu u listopadu. 

Cijene biljnih ulja skočile na povijesnu razinu, meso i šećer jeftiniji

Do ovoga su dovele nešto niže vrijednosti za sojino i repičino dok su kotacije za palmino ostale gotovo nepromijenjene. Na niže su cijene utjecale i niže vrijednosti sirove nafte. 

FAO indeks cijena mesa u studenom je prosječno iznosio 109,8 bodova što predstavlja pad od 0,9 posto u odnosu na listopad, ali je i dalje viši i to za 17,6 posto u odnosu na isti mjesec lani. Promatramo li po vrstama, za svinjetinu su pale su peti mjesec zaredom, a uzrok je smanjena kupovina Kine, posebno iz zemalja EU. Pale su i one za ovčetinu zbog veće ponude, uglavnom iz Australije. One za govedinu i perad su stabilne.  


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks cijena Studeni Osnovne namirnice Skuplja hrana Žitarice Biljno ulje Šećer


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.