Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobio oznaku GTS
  • 20.09.2024. 16:00

Banjalučki ćevap sada je garantirano tradicionalni specijalitet

Banjalučki je pikantniji od drugih varijanti ćevapa, i malo je drugačijeg izgleda od onog na koji ste naviki.

Foto: Facebook/Banjalučki ćevap
  • 70
  • 46
  • 0

Banjalučki ćevap sada je i zvanično garantirano tradicionalni specijalitet Bosne i Hercegovine. Ovaj proizvod upisan je u registar Agencije za sigurnost hrane BiH. Zahtjev za dobijanje ove oznake, podnijelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta "Banjalučkih ćevapa".

Donošenje rješenja znači da svaki pojedini proizvođač proizvoda s nazivom Banjalučki ćevap, odnosno korisnik oznake, kao i svaki učesnik u lancu proizvodnje, prerade i distribucije naveden u specifikaciji proizvoda Banjalučki ćevap, provodi postupak potvrđivanja usaglašenosti sa specifikacijom proizvoda kod ovlaštenog tijela za ocjenjivanje usaglašenosti.

Banjalučki ćevap se dobija od više vrsta mesa, ali uglavnom od junećeg i goveđeg ili janjećeg u omjeru 9/10 junetina, a 1/10 govedina ili jagnjetina, sa začinima, bez ikakvih aditiva. Meso koje se koristi je sa prsa, vrata i plećke.

Meso se oblikuje u valjke prečnika 2 cm i dužine 5 cm, od kojih su po četiri spojeni u pločicu. Pikantnost zavisi od dodataka mesnoj masi začina i bijelog luka. To je razlog da je Banjalučki pikantniji od drugih varijanti ćevapa, na primjer sarajevskog koji je također zaštićen, kao autohtoni domaći proizvod. Ukus i ukupan dojam zavisi i od načina pripreme somuna/lepinje.

Prilikom pravljenja Banjalučkog ćevapa roštilj je blago nagnut ukoso, tako da sok iz pečenih ćevapa otiče u jednu posudu iz koje se kasnije uzima kašikom i prelijeva lepinja koja se služi sa ovim specijalitetom


Tagovi

Banjalučki ćevap Tradicionalni specijalitet Oznaka Agencija za sigurnost hrane


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.