Pretraga tekstova
Banjalučki je pikantniji od drugih varijanti ćevapa, i malo je drugačijeg izgleda od onog na koji ste naviki.
Banjalučki ćevap sada je i zvanično garantirano tradicionalni specijalitet Bosne i Hercegovine. Ovaj proizvod upisan je u registar Agencije za sigurnost hrane BiH. Zahtjev za dobijanje ove oznake, podnijelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta "Banjalučkih ćevapa".
Donošenje rješenja znači da svaki pojedini proizvođač proizvoda s nazivom Banjalučki ćevap, odnosno korisnik oznake, kao i svaki učesnik u lancu proizvodnje, prerade i distribucije naveden u specifikaciji proizvoda Banjalučki ćevap, provodi postupak potvrđivanja usaglašenosti sa specifikacijom proizvoda kod ovlaštenog tijela za ocjenjivanje usaglašenosti.
Banjalučki ćevap se dobija od više vrsta mesa, ali uglavnom od junećeg i goveđeg ili janjećeg u omjeru 9/10 junetina, a 1/10 govedina ili jagnjetina, sa začinima, bez ikakvih aditiva. Meso koje se koristi je sa prsa, vrata i plećke.
Meso se oblikuje u valjke prečnika 2 cm i dužine 5 cm, od kojih su po četiri spojeni u pločicu. Pikantnost zavisi od dodataka mesnoj masi začina i bijelog luka. To je razlog da je Banjalučki pikantniji od drugih varijanti ćevapa, na primjer sarajevskog koji je također zaštićen, kao autohtoni domaći proizvod. Ukus i ukupan dojam zavisi i od načina pripreme somuna/lepinje.
Prilikom pravljenja Banjalučkog ćevapa roštilj je blago nagnut ukoso, tako da sok iz pečenih ćevapa otiče u jednu posudu iz koje se kasnije uzima kašikom i prelijeva lepinja koja se služi sa ovim specijalitetom
Tagovi
Banjalučki ćevap Tradicionalni specijalitet Oznaka Agencija za sigurnost hrane
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!