Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište i zaštita životinja
  • 30.08.2018. 18:30

Bang-koke samo za izvoz, a koka novog standarda za one koji žele jesti bez grižnje savjesti?

Kako se nizozemsko tržište prilagođava novim trendovima? Tokom minulih sedam godna, trećina uzgajivača kokoši prešla je na nove uvjete uzgoja, a nakon što je opsežno istraživanje detektiralo mahom zdravstvene probleme ptica i senzibiliziralo javnost kampanjom udruga za zaštitu životinja.

Foto: Ilustracija/Wikimedia Commons
  • 589
  • 37
  • 0

Zovu ih bang-kokama, prema zvuku eksplodiranja balona. Da, čak i navodno suhoparni Nizozemci znadu biti duhoviti, a pojam plofkippen koriste za kategoriju brzorastuće peradi iz industrijskog uzgoja. Kupci, naravno domaći, sve manje konzumiraju takvu piletnu - bezukusnu, lošije kakvoće

Bang-koke će se naći na policama samoposluga nove Evrope i svijeta prije nego u lancu AH (Albert Heijn), najvećem u Nizozemskoj: 70 posto kokošjeg mesa proizvedenog u ovoj zemlji izvozi se, i to su uglavnom industrijski napuhane ptice. Domaći ih potrošači ne žele. 

Nova sorta sporije raste i kvalitetnija je 

Nova sorta, nazvana kokoš novog standarda u lancu supermaketa Jumbo, sporije raste i bolja je, u svakom pogledu. Najveći nizozemski lanac supermarketa, Albert Heijn, kupcima nudi novu AH koku. Novi proizvod, da tako kažemo, nastaje u uvjetima koji su primjereniji pticama, imaju više prostora, žive tjedan dana duže i sporije rastu. 

Tokom minulih sedam godna, trećina uzgajivača kokoši prešla je na nove uvjete uzgoja, a nakon što je opsežno istraživanje detektiralo mahom zdravstvene probleme ptica i senzibiliziralo javnost kampanjom udruga za zaštitu životinja.

Da, sve je počelo nakon znanstvenog ispitivanja uvjeta u kojima rastu kokoši provedenog prije osam godina. Dio su odigrali i oštriji EU propisi o uvjetima uzgoja i, općenito, humanijeg tretmana životinja. Naravno, svoje je mišljenje dalo je i tržište: kupci preferiraju kvalitetnije meso koje mogu jesti bez grižnje savjesti. "Možda su nove AH koke malo skuplje, ali će kupci rado platiti više za nešto čemu vjeruju", vele u supermarketima. 

Zvjezdica za bolje življenje 

Namjera je proizvođača da kokošje meso uzgojem dobije status koje je već dostigla svinjetina, minimalnu jednu zvjezdicu u sustavu vrednovanja tretmana i zaštite životinja Beter Leven (bolje življenje). Istraživanje trendova provela je ekipa Sveučilišta Wageningen za potrebe organizacje za zaštitu životinja Wakker Dier. 

Bang-koke se i dalje proizvode, ali za izvoz. Domaćima više nisu dobre.


Tagovi

Zaštita životinja Bang koke Plofkippen Kvaliteta mesa Nizozemska


Autorica

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt stoljeća dopisnica iz Bruxellesa s preko 25 tisuća članaka za sve glavne hrvatske medije. Dugogodišnja suradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Pratila procese proširenja EU i pristupnih pregovora. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.