• Zimska salata
  • 30.09.2018. 08:00

Zimska salata - odaberite najbolju vrstu, sortu i način uzgoja

Uzgajanje zimskih salata možemo obaviti na otvorenom, ispod agro platna, na prekrivenim gredicama, u plastenicima ili jednostavno u saksijama na balkonu. Kod sjetve je najvažnije da smo odabrali dobro drenirano mjesto, jer je suvišna vlaga najveći neprijatelji biljaka.

Foto: Pixabay/David Kaspar
  • 6.150
  • 333
  • 0

Početak zime nije kraj konzumacije svježeg povrća. Toploljubive kulture poput paradajza, krastavca ili paprike su završile svoj vegetacijski ciklus, a sada je vrijeme zimskih povrtnica. Pored sjetve i sadnje špinata, crvenog i bijelog luka, rotkvica nezaobilazne su brojne zimske salate. Pravilnim odabirom vrste, sorte i načina uzgoja možemo imati svježe listove i na novogodišnjoj trpezi.

Odaberite pravo mjesto za sjetvu

Uzgajanje zimskih salata možemo obaviti na otvorenom, ispod agro platna, na prekrivenim gredicama, u plastenicima ili jednostavno u saksijama na balkonu. Kod sjetve je najvažnije da smo odabrali dobro drenirano mjesto, jer je suvišna vlaga najveći neprijatelji biljaka. Tokom zime biljke će brže izmrznuti i propasti na zabarenom zemljištu. Na zemljištu koje je dobro drenirano i prekrivene agroplatnom zimske salate možemo brati tokom cijele zime u zavisnosti od vremenskih prilika. Birajte mjesta za uzgoj koja su zaklonjena od udara vjetra i osunčana. Zemljište je potrebno pripremiti u plićem sloju, jer salate imaju plitak korijen. Prije sjetve zemljište pođubrite organskim đubrivom, jer se zimske salate odlikuju brzim porastom.

Sjetvu možete obaviti i u kontejnere, a zatim posaditi presadnice. Na malim  površinama sjetva se obavlja u plitke redove. Nakon sjetve obavezno izvršiti zalijevanje. Sjetva se može obaviti sve do sredine novembra. Najbolja je sukcesivna sjetva svakih 15 dana. Na ovaj način osiguraćete stalnu berbu svježih listova. Ukoliko su noći suviše hlane prekrijte zasijanu površinu agro platnom. Temperatura ispod agro platna je za oko 5°C veća od okolne temperature.

Tokom klijanja, nicanja i rasta zemljište treba da je dovoljno vlažno. Suvišna vlaga dovodi do bržeg hlađenja zemljišta i propadanja klijanaca i biljaka. Pratite vremenske prognoze i ukoliko je najavljen mraz prekrijte salatu agro platnom.

Trik za bolji okus zimskih salata

Sječa listova zismkih salata se obavlja kada dovoljno narastu, za većinu vrsta to je oko 15cm. Prilikom sječe ostaviti 3 do 5cm biljke u zavisnosti od veličine biljke. Iz pazuha listova razviće se novo mlado lišće.

Zimske salate imaju nešto intenzivniji okus, ponekad gorak. Kako bi izbjegli ovu pojavu salatu 2 do 4 dana prije berbe prekriti da bude u mraku. Možemo koristiti stare saksije, kante ili crnu foliju. Na ovaj način će se okus i gorčina ublažiti.

Zelena salata, matovilac, endivija ili radič su odličan izbor.

Zelena salata

Pravilnim odabirom sorte uživaćemo u svježoj zelenoj salati tokom zime. Izaberite osunčano mjesto za uzgoj salate. Zelena salata se može sijati direktno iz sjemena ili možemo uzgojiti presadnice i njih saditi. Za uzgoj salate najbolje je odabrati zatvoren prostor.

Matovilac

Matovilac okusom podsjeća na zelenu salatu, a dobro podnosi nisku temperaturu i mraz. Može da podnese i do -15°C. Najbolje ga posaditi na sunčano ili polusjenovito mjesto. Optimalna temperatura za njegov rast je oko 10°C. Jednostavno se uzgaja, ali je zbog sitnog sjemena potrebno pripremiti i usitniti sjetveni sloj zemljišta. Sjeme se polaže na dubinu od 1 do 2cm. Posadite ga zaštićenog od udara vjetra, jer ne podnosi mjesta izložena stalnom vjetru zbog kojeg brzo propada.

Predstavlja najbogatiju zimsku povrtnicu kada je u pitanju sadržaj hranjivih materija. Odlikuje se bogatim sadržajem minerala ( kalijuma, kalcijuma, željeza ), vitamina A, B i C i drugih korisnih sastojaka.

Endivija i radič

Ove dvije salate su odličan izbor za sve koji vole nešto gorkastiji okus. Endiviju možemo saditi tokom cijele godine. Kada nastupe niske temperature i mraz potrebno ju je zaštititi. Dobro raste i pri temperaturama oko 6°C. Najbolje je da je sijemo u kontejnere, a kasnije presadnice posadimo na stalno mjesto.

Radič ima specifičan okus, a postoje sorte lišćarke i korjenaste. Otporniji je na temperaturne minuse i lako se prilagođava vremenskim promjenama.

Zajedničko za endiviju i radič je da zahtjevaju veće količine vode na početku porasta.


Povezana biljna vrsta

Endivija

Endivija

Sinonim: Endivija | Engleski naziv: Endive | Latinski naziv: Cichorium endivia var. latifolia

Endivija je dvogodišnja kultura iako se proizvodi i troši kao jednogodišnje povrće. Uzgaja se zbog listova, koji formiraju rozetu. Listovi endivije mogu biti glatki, slabo ili... Više [+]

Radič

Radič

Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič se pretežno koristi u svježem stanju. Karakterističan je njegov osebujan gorkast okus od intibina, a od ugljikohidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima... Više [+]

Matovilac

Matovilac

Engleski naziv: Corn salad | Latinski naziv: Valerianella locusta L. Laterr

Matovilac je biljka livadne flore i koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu pretilosti, ali djeluje i umirujuće... Više [+]

Tagovi

Zimska salata Endivija Radič Matovilac Zelena salata Oktorar Novembar


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepote Tare... #riwerTara