Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 15.02.2023. 07:30

Zašto rezati krtole krompira prije sadnje?

Krupnije krtole se režu na nekoliko dijelova, a svaki dio mora da ima više od dva okca

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 3.999
  • 362
  • 0

Jedan od načina da se smanji količina potrebnog sjemenskog krompir je rezidba krtola. Ovom postupku se pribjegava i kada su one prevelike, jer su za sadnju optimalne težine 40 do 60 g. Sitnije od 40 g neće dati dobar prinos, a krupnije od 100 g nisu ekonomski isplative.

Potrebno je koristiti oštar nož koji se dezinfikuje prije i tokom ovog postupka. Tako smanjujemo mogućnost širenja potencijalnih infekcija koje bi mogle dovesti do propadanja krtola.

Kako ih izrezati?

Rezidba se obavlja 10 do 15 dana prije sadnje. Za to vrijeme trebaju zarasti rezne rane. Otvoreno tkivo je idealno mjesto da se nasele prouzrokovači oboljenja (bakterije, gljivice, virusi), a miris bi privukao zemljišne štetočine.

U zavisnosti od veličine, krtole se dijele na dva, tri ili četiri dijela. Na svakom treba da se nalaze dva ili više okaca, odnosno pupoljaka iz kojih će narasti biljke koje su nosioci budućeg roda. Najbolje će niknuti dijelovi koji imaju tri ili četiri okca.

Neka rane zarastu

Kroz ranu se ubrzano gubi voda, dolazi do dehidratacije i propadanja izrezanih dijelova. Zbog toga izrezane dijelove poredamo u jednom sloju i ostavimo na sobnoj temperaturi sljedeća 24 h.

Kako bi potakli stvaranje kalusnog tkiva, površinu možemo prekriti pepelom od drveta. Prostor treba da je prozračan i da nije direktno izložen suncu. Temperatura se održava između 14 i 18ºC, a vlažnost oko 80 posto. Za to vrijeme rane će zarasti i smanjiće se propadanje zbog hladnog i vlažnog zemljišta, pojave oboljenja ili napada štetočina.

Krompir s klicama brže niče - kada i kako obaviti naklijavanje?

Sječa krtola se može obaviti neposredno prije sadnje, ali samo u slučaju ako je zemljište toplo, rahlo, dobro pripremljeno. Tad dolazi do brzog zarastanja i razvoj novih biljaka.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Rezidba krompira Sječenje krtola Sadnja krompira Pepeo Sjemenski krompir


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.