Pretraga tekstova
Često ovu agrotehničku mjeru nazivaju suhim zalijevanjem. Osnovni ciljevi su da spriječi rast korova, prorahli zemlju i obogati kiseonikom, razbije pokoricu
Možete biti za ili protiv okopavanja, što ovisi o tome koji ćete sistem uzgajanja biljaka praktikovati u svojoj bašti. U ovom tekstu ćemo govoriti o prednostima ove obavezne mjere u klasičnom baštovanstvu. Njome uklanjamo korovske biljke, rahlimo zemljište, poboljšavamo njegovu strukturu, sprečava se širenje štetočina i biljnih bolesti, povećava prinos.
Često ovu agrotehničku mjeru nazivaju suhim zalijevanjem. Osnovni ciljevi su da spriječi rast korova, prorahli zemlju i obogati kiseonikom, razbije pokoricu. U slučaju da se kombinuje s nagrtanjem, zamjenjuje dva obilna zalijevanja.
Poboljšava se aeracija, što je posebno poželjno na zbijenom i teškom i zemljištu na kome je formirana pokorica poslije obilnih padavina. U suprotnom korijen pati zbog nedostatka kiseonika, slabi razmjena gasova. Biljke dobivaju blijedu boju i uvenu. Zato se okopavanjem razbija pokorica, veliko busenje ili kamenje čime se poboljšava struktura.
Obavlja se 10 do 15 dana poslije sjetve ili sadnje povrća, odnosno kada biljke niknu ili se ukorijene. U zavisnosti od potrebe, termin može biti prije ili poslije zalijevanja i đubrenja. Radi se i poslije kiše kada se zemlja dovoljno prosuši da se ne lijepi i ne zbija.
Broj okopavanja zavisi od situacije u bašti, dok od razvijenosti korijena i faze razvoja biljaka zavisi dubina. Kod biljaka koje formiraju snažan korijen koji prodire duboko u zemljište i dubina može biti veća.
Krompir se prvi put okopava kada niknu mlade biljke i to plitko kako bi se uklonile korovske. Međuredni prostor se obrađuje do dubine od 10 cm. Poslije 14 dana obavljamo drugi put, a posljednje prije zatvaranja redova i provođenja zaštitnih tretiranja.
Okopavanje paradajza se obavlja nakon što se ukorijeni poslije sadnje presadnica. Kako ova povrtna vrsta razvija adventivno korijenje iz stabljike, njemu godi i zagrtanje. U toku sezone se može obaviti do četiri puta u zavisnosti od uslova i potrebe.
Za vrijeme ljetnih vrućina ovu radnju treba izbjegavati, jer doprinosi intenzivnijem isparavanju. Oštećeno korijenje ubrzano propada, a biljka dobiva blijedu boju.
Tagovi
Kopanje Okopavanje Uklanjanje korova Okopavanje povrća Okopavanje paradajza Okopavanje krompira Suho zalijevanje
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Još nije kasno za sjetvu krompira... #sjetvakrompira
Jasmin Hodžić
prije 1 tjedan
Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍 Mi u Srednjoj Bosni znamo saditi i 20.og maja ! Ja sam sadio 2ha na taj datum i odličan prinos je bio 👍