• Zaštita bilja
  • 13.03.2017. 12:00

Zaštita povrća od nematoda korjenovih kvržica

Nematode koje na korijenu biljaka stvaraju kvržice napadaju veliki broj biljnih vrsta, izazivaju štete, umanjuju urod i mogu u potpunosti uništiti zasijanu kulturu.

Foto: Pixabay
  • 2.105
  • 158
  • 0

Nematode koje izazivaju pojavu kvržica na korijenju biljaka su stalno prisutni stanovnici zemljišta. Veoma često pričinjavaju štete stakleničkoj i plasteničkoj proizvodnji zbog toga što se u uslovima prostora koji se grije i redovno navodnjava stvaraju optimalni uslovi za njihov rast i razvoj. U zavisnosti od od temperature i vlage mogu biti aktivne tokom cijele godine kao što je to slučaj u južnim područjima, staklenicima i plastenicima. Populacija nematoda je mješovita i sastoji se od većeg broja vrsta.

Za vrste Meloidogyne hapla, Meloidogyne nassi i Meloidogyne artiellia je karakteristično da se javljaju u sjevernim i hladnijim područjima, dok je za Meloidogyne javanica, Meloidogyne incognita i Meloidogyne areinaria karakteristično da se javljaju u toplijim područjima ili zatvorenim, grijanim prostorima.

Simptomi prisustva nematoda korijenovih kvržica

Nematode napadaju razne biljne vrste: žitarice, povrće, cvijeće, ukrasne biljke, začinske biljke. Paprika, krompir, krastavac, salata, mrkva, grah, grašak, kupus, luk, i mnoge druge biljne vrste podložne su napadu nematoda. Posebno su osjetljive paprike, krompir, krastavci, kaktusi i sukulenti. Prvi simptomi napada se teško uočavaju jer su nematode skrivene od našeg pogleda. Prisustvo nematoda ćemo zapaziti na biljkama koje zaostaju u porastu, u toku najtoplijeg dijela dana biljke pokazuju znake uvenuća. Na korijenu napadnutih biljaka nematode formiraju kvržice. Što je napad nematoda jači i simptomi su izraženiji.

Posebno su osjetljive paprike, krompir, krastavci, kaktusi i sukulenti.

U zavisnosti od stepena oštećenja napadnute biljke prestaju da rastu, ispoljavaju se simptomi uvenuća i nedostatka hraniva (žućenje listova). Veoma često se misli da je u pitanju nedostatak nekog elementa, ali se tek čupanjem biljaka i pregledom korijena na prisustvo nematodnih kvržica može potvrditi o čemu se radi. Prilokom pregleda obratiti pažnju na prisustvo kvržica i njihovu brojnost i veličinu. Kvržice na tikvama, tikvicama, patlidžanu i paradajzu su većih dimenzija, dok su kvržice na paprici manjih dimenzija. Na paprici se formiraju sitnije kvržice i u manjem broju nego na tikvicama, ali je paprika veoma osjetljiva na napad ovih nematoda. Paprika može propasti čak i ako se radi o slabijem napadu, dok će tikvice i kod jačeg napada da plodonose.

Biljke mogu preživjeti, ali je umanjena njihova rodnost. Na krtolama krompira, korijenu mrkve, cikle, peršuna i sličnog povrća dolazi do deformacija krtola i korijena. Kod jakog napada biljke propadaju.

U zasadu se simptomi prvo pojavljuju na pojedinačnim biljkama ili manjim grupicama, a odatle se uvenuće širi u zasadu kao krug koji se povećava. Nematodama pogoduje navodnjavanje u proizvodnji povrća.

Karakteristike nematoda, njihovog rasta i razmnožavanja

Nematode korjenovih kvržica su crvići veoma malih dimenzija. Dužina tijela se kreće od 1 do 2mm. Larva je manjih dimenzija i prodire u tkivo korijena gdje se hrani i razvija. Ženke mogu da polože od 300 do 800 jajašaca blizu površine ili na površinu korijena. U povoljnim uslovima može da položi i do 2.000 jajašaca. Dovoljna je kap vode u kojoj se nalaze nematode da dospiju u saksiju bi se ostvarila zaraza nematodom. Zaraze ostvaruju larve. Dužina životnog ciklusa je pod uticajem temperature, vlage zemljišta, biljke domaćina i kreće se od 20 do 90 dana. Optimalna temperatura zemljišta za razvoj je 20 do 30ºC. U toku godine može da se razvije 10 do 20 generacija u optimalnim uslovima.

Način širenja nematoda

Larve i mužjaci ovih nematoda se kreću kroz tlo, ali na ovaj način se nematode tek neznatno šire u zemljištu (oko 10cm). U prirodi se nematode šire putem vode i pogoduju im sistemi za navodnjavanje, putem kišnih kapi. Životinje, ljudi, alat koji koristimo prilikom obrade usjeva, sadni materijal, predasnice povrća, voća, ukrasnog bilja doprinose širenju nematoda.

Mjere borbe suzbijanja nematoda korjenovih kvržica

Zaštita od nematoda korjenovih kvržica je veoma kompleksna i uključuje mnoge metode: plodored, sadnju otpornih sorti, primjenu fizičkih metoda kao što su termička sterilizacija i izlaganje Suncu, agrotehničke mjere, primjena biopreparata na bazi bakterija, gljivica i entomopatogenih nematoda.

Plodored

Nematode su polifagne štetočine (napadaju veliki broj biljnih vrsta) i gajenjem biljnih vrsta koje im nisu domaćini tokom 2 do 3 godine mogu se potisnuti iz zemljišta. Problem je što nam je zbog polifagnosti nematoda sužen izbor biljaka koje možemo da gajimo i što su biljke nedomaćini različite za različite vrste nematoda. Za Meloidogyne areinaria loš domaćin je pšenica, a za Meloidogyne incognita loši domaćini su kukuruz, soja.

Sadnja otpornih sorti

Sadnjom otpornih sorti možemo mnogo da umanjimo napad, ali sorte su otporne na pojedine vrste nematoda. Sorta povrća može biti otporna na 2 do 3 vrste nematoda, ali ne pruža zaštitu za sve nematode.

Regulisanje temperature i vlažnosti

Povećanje ili smanjenje temperature i vlažnosti zemjišta iznad optimanih vrijednosti veoma utiče na nematode. Izmrzavanje zemljišta tokom zime može u potpunosti da uništi populaciju nematoda u zemljištu. Na ovaj način se suzbijaju jaja i larve nematoda.

Životinje, ljudi, alat koji koristimo prilikom obrade usjeva, sadni materijal, predasnice povrća, voća, ukrasnog bilja doprinose širenju nematoda.

Zemljište se može sterilisati povišenom temperaturama od 50 do 55ºC. Ukoliko se sterilizacija vrši zagrijanom vodenom parom zemljište je potrebno prekriti folijom tokom pola sata. Sterilizacija uz pomoć sunca se može preovesti u najtoplijem dijelu godine. Zemljište ostaje prekriveno folijom tokom 2 do 3 mjeseca.

Biljke i sadni materijal se mogu sterilisati toplom vodom koja treba da ima temperaturu 50 do 55ºC tokom 5 minuta. Na nižim temperaturama vode tretman može trajati i do pola sata. Nematode, njihove larve i jaja ugibaju na temperaturi od 40ºC, ali ne sve vrste.

Bioinsekticidi

Najčešće se kao bioinsekticidi koriste pripravci od gljivica i bakterija. Gljivice Arthrobotrys irregularis i Paecilomyces lilacinus i bakterija Bacillus penetrans u zemljištu potiskuju nematode korjenovih kvržica i umanjuju intenzitet napada. Danas se na tržištu mogu pronaći razni biopripravci na bazi ovih gljivica i bakterije, ali i drugih gljivica i bakterija. Entomopatogene nematode djeluju antagonistički na nematode korjenovih kvržica.

Borba protiv nematoda je dugotrajna i treba preduzimati sve preventivne mjere koje će umanjiti mogućnost njihove pojave u zasadu. Ne dozvoliti životinjama da hodaju po plasteniku, smanjiti broj posjetitelja plastenika, provoditi i druge mjere dezinfekcije obuće, alata, za sadnju koristiti samo zdrav sadni materijal (presadnice).

Foto: Pixabay


Tagovi

Nematode Korjenove nematode Nematode korjenovih kvržica Nematode korjenovih gala Kvržice Gale Korijen


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.