Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje krompira
  • 30.05.2023. 15:00

Vodonik peroksid može povećati prinos krompira - pokazalo istraživanje

Proces formiranja krtola je veoma složen i na njega utiču brojni faktori. Aktivan kiseonik se ponaša kao inicijator procesa koji dovode do povećanja prinosa.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 371
  • 80
  • 0

Grupa kineskih istraživača iz Yunnan Normal University otkrila je da vodonikov peroksid može biti koristan za krompir, objavljeno je u časopisu Agronomy 2023 MDPI.

Proces formiranja krtola je veoma složen proces, jer se tada određuje prinos. Mnogo je faktora koji utiču na niz fizioloških i biohemijskih promjena, kao što su promjena sastava, sadržaja i omjera endogenih hormona, povećanje brzine fotosinteze lista, ubrzanje izvoza asimilata, povećanje sadržaja saharoze i škroba te pojavu specifičnih proteina.

Kiseonik kao pokretač procesa

Proces se sastoji od četiri uzastopne faze: formiranje i rast stolona; savijanje vršne regije, porast donjeg sloja i razvoj krtole.

Najveći uticaj imaju fotoperiod (skup funkcija koje biljke obavljaju ovisno o tome je li dan ili noć, sezona godine, pa čak i solarni ciklus, op.a.) i temperatura. Za dobar prinos neophodni su kratki dani i niže temperature. Veliki uticaj ima i genetika sorte kao i kvalitet krtola.

Razvojna faza biljaka krompira se smatra važnim faktorom u regulaciji formiranja, jer moraju dostići određenu fiziološku starost da bi odgovorile na znakove iz okoline koji utiču na to formiranje. To zahtijeva, pojašnjavaju istraživači, preciznu sinhronizaciju biohemijskih puteva i morfogeneze (stvaranja oblika, op.a.).

Pospješuje proces formiranja i razvoja krtola

Reaktivne vrste kiseonika igraju važnu ulogu u regulaciji gotovo svih bioloških procesa kao što su rast biljaka, razvoj i odgovor na abiotičke stresove i imunološke reakcije. Vodonikov peroksid H202 može u tim procesima odigrati važnu ulogu, jer pokreće fiziološke, biohemijske i druge promjene u biljkama. Djeluje kao signal za aktiviranje procesa formiranja krtola.

Istraživanje je pokazalo da rezultati fenotipskog promatranja pokazuju da povećane koncentracije H2O2 više od 5 mM dovode do smanjenja učestalosti tuberizacije i snažne inhibicije rasta krompira.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krompir Krtole Formiranje krtola Kiseonik Povećanje prinosa krompira Vodonik peroksid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.