Oboljenje se javlja na preko 1.000 vrsta, a najviše na povrću koje uzgajamo na polju i plastenicima. Kako je prepoznati i suzbiti?
Nema bašte u kojoj ne možemo primijetiti simptome karakterističnog mozaika ili šarenila. Radi se o oboljenju poznatom kao virusni mozaik krastavca, čiji je prouzrokovač virus Cucumber mosaic virus. Preko hiljadu biljnih vrsta su njegovi domaćini. U bašti se najčešće javljaju na svim tikvenjačama (krastavci, lubenice, dinje, tikvice, tikve...), ali na usjevima paprike, paradajz, patlidžana, zelene salate, špinata, graška, mahuna, cvijeća i na raznim korovskim biljkama.
Štete mogu biti veće od 50 posto. Infekcija se javlja u plastenicima i na otvorenom, u cijelom svijetu.
Glavni krivci za prenos virusa i pojavu bolesti su lisne uši. Prvi simptomi se javljaju u vidu mozaika, obično na mladim listovima koji postaju prošarani svijetlim i tamnim mrljama, a javljaju se i deformacije, kovrdžanje. Kako virus napreduje kroz biljku ubrzo je cijelu zahvata. Pored listova napada sve biljne dijelove.
Što su listovi veći, više dolazi do izražaja mozaična obojenost liske. Usporavaju se rast i razvoj biljke, kraće su internodije, listovi sitniji. Pogođena je i produktivnost, jer se stvara manje cvjetova, plodove zahvata mozaik, naborani su i manji, a okus im je gorak.
Na osjetljivim sortama i hibridima simptomi se javljaju već poslije pet dana, a kod otpornih prvi znaci se jave i mjesec dana poslije infekcije. Virus je veoma nestabilan i lisna uš ga prenosi veoma kratak period poslije ishrane na zaraženo biljci. Održava se na korovu, biljkama u plastenicima, a prenosi se i sjemenom. Inaktivira se na temperaturi iznad 60ºC.
Za sjetvu birajte otporne sorte i hibride. Prije sjetve dezinfikujte sjeme i koristite kvalitetne supstrate. Mjere protiv populacije lisnih ušiju smanjuju pritisak virusa i pojavu oboljenja. Sadite biljke koje privlače grabežljivce poput bubamara. Kada uočite prve zaražene biljke počupajte ih i odnesite iz bašte, usjeva. Uništavajte korov na kome se često javlja mozak.
U plodored uvrstiti vrste koje nisu osjetljive kao što su: pšenica i ječam. Izbjegavajte predusjeve poput tikvenjača, crvene djeteline, lucerka i druge kulture na kojima primijetite simptome.
Tagovi
Autorica