Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virusni mozaik
  • 21.07.2023. 07:30

Virusna mozaičnost na krastavcu i drugom povrću - prenose ju lisne uši

Oboljenje se javlja na preko 1.000 vrsta, a najviše na povrću koje uzgajamo na polju i plastenicima. Kako je prepoznati i suzbiti?

Foto: WikimediaCommons/DieterO
  • 223
  • 86
  • 0

Nema bašte u kojoj ne možemo primijetiti simptome karakterističnog mozaika ili šarenila. Radi se o oboljenju poznatom kao virusni mozaik krastavca, čiji je prouzrokovač virus Cucumber mosaic virus. Preko hiljadu biljnih vrsta su njegovi domaćini. U bašti se najčešće javljaju na svim tikvenjačama (krastavci, lubenice, dinje, tikvice, tikve...), ali na usjevima paprike, paradajz, patlidžana, zelene salate, špinata, graška, mahuna, cvijeća i na raznim korovskim biljkama.

Štete mogu biti veće od 50 posto. Infekcija se javlja u plastenicima i na otvorenom, u cijelom svijetu.

Prepoznatljivi simptomi

Glavni krivci za prenos virusa i pojavu bolesti su lisne uši. Prvi simptomi se javljaju u vidu mozaika, obično na mladim listovima koji postaju prošarani svijetlim i tamnim mrljama, a javljaju se i deformacije, kovrdžanje. Kako virus napreduje kroz biljku ubrzo je cijelu zahvata. Pored listova napada sve biljne dijelove.

Što su listovi veći, više dolazi do izražaja mozaična obojenost liske. Usporavaju se rast i razvoj biljke, kraće su internodije, listovi sitniji. Pogođena je i produktivnost, jer se stvara manje cvjetova, plodove zahvata mozaik, naborani su i manji, a okus im je gorak.

Zašto su plodovi tikvica gorki?

Na osjetljivim sortama i hibridima simptomi se javljaju već poslije pet dana, a kod otpornih prvi znaci se jave i mjesec dana poslije infekcije. Virus je veoma nestabilan i lisna uš ga prenosi veoma kratak period poslije ishrane na zaraženo biljci. Održava se na korovu, biljkama u plastenicima, a prenosi se i sjemenom. Inaktivira se na temperaturi iznad 60ºC.

Suzbijajte biljne uši

Za sjetvu birajte otporne sorte i hibride. Prije sjetve dezinfikujte sjeme i koristite kvalitetne supstrate. Mjere protiv populacije lisnih ušiju smanjuju pritisak virusa i pojavu oboljenja. Sadite biljke koje privlače grabežljivce poput bubamara. Kada uočite prve zaražene biljke počupajte ih i odnesite iz bašte, usjeva. Uništavajte korov na kome se često javlja mozak.

U plodored uvrstiti vrste koje nisu osjetljive kao što su: pšenica i ječam. Izbjegavajte predusjeve poput tikvenjača, crvene djeteline, lucerka i druge kulture na kojima primijetite simptome.


Tagovi

Virusno biljno oboljenje Virusni mozaik Virusnii mozaik krastavca Cucumber mosaic virus Zaštita bilja Plastenička proizvodnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.